Statesman Blended Scotch Whisky 40%

Det är en ganska fin och lätt gyllenskimrande färg som möter blicken i glaset. Detta är fulwhiskyn man som whiskydrickare oftast får höra (och då gärna nedvärderande) skämtningar om. Kan det verkligen vara så illa…? Eller är det kanske bara findrickare och förståsigpåare som inte kan förmå att smälta en whisky som går loss på knappt en hundring, kan smaka så här pass bra(?). Ja, smaker och referenser är ju helt personliga som alla vet och man lever ju bara en gång så nu är det dags att nollställa alla mina omdömen och smaklökar, spänna säkerhetsbältet och låta denna blended-whiskyn bjuda mig på sin alldeles egna smakresa och ta med mig ut på en förhoppningsvis spännande och god upptäcksfärd! 😀

 WHISKY:  Statesman
 STYRKA:  40%  ÅR:   ÅLDER: NAS
 REGION:  Scotland  TYP: Blended  PRIS: 100 kr-ish
 DESTILLERI:  –  SB-ART NR:   –
 PRODUCENT:  Statesman  LEVERANTÖR:  Statesman
 ÖVRIG INFO:  Blended Scotch Whisky

 

Mina omdömen/kommentarer: Statesman Blended Scotch Whisky 40%

 

DOFT: Uppfattar den ganska direkt och är en tydlig och ofta förekommande doftton som gärna finns hos whisky ifrån det billigare segmentet. Det är en söt, lite maltig, ”grainig” och lite lätt målarfärgsinspirerad doft… dock definitivt inte alls nått av det värsta jag hittills luktat på utan där jag tycker den drar mera åt bourbonwhiskyhållet. Det är inte supergott eller supernjutbart. Men ändå ganska överkomligt.

SMAK: Man känner ganska direkt att det är frågan om en ganska utvattnad och lågprocentig whisky och där den lilla ekigheten som ändå finns där inte riktigt orkar blomma ut helt. Här finns också en lite trätorr (cellulosa-aktig) ton som också hjälper till att trycka ner och hålla emot smaken lite. Smaken är inte så spritigt vass utan känns mera bara ”smakfattig” och med lite lösningsmedel (som dock kan vara en riktig smakförhöjare, i vissa, speciellt rökwhiskys) i sig. 

ESMAK: Även i eftersmaken saknar man (i alla fall jag) lite whiskysubstans och nånting att ”hänga upp den på”. Det blir lite för tamt, lätt gråpapperdassigt (med visst inslag av halm) och lite eller för att vara helt korrekt, riktigt tråkigt. Det händer liksom ingenting, varken upp eller ner… Det är dock, vill jag påpeka fortfarande inte ens i närheten av det allra värsta jag smakat på under min egna whiskyresa.

HELHET: Överlag är detta ganska slätstruket, inte supergott men ändock fullt drickbart. (Kan hända att en skvätt Cola kanske kan få lite mera liv i den:)) Tycker väl ändå att den allmänna prisbilden (kan väl kanske säkert skilja lite på sig mellan olika butiksreapriser, länder, utbud osv) stämmer ganska bra med vad man får för pengarna. En billig whisky med en ganska billig smak. Dock fullt drickbart och en bra bjudwhisky för mindre nogräknade whisky(o)vänner eller större bjudfester där kvantitet går före kvalitet!

TOTALPOÄNG: 09,25 av 20.00 p

[wp_charts title=”statesmen” type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”15, 10, 20, 15, 5, 20, 10, 10, 0, 15″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 190425, (TTO)

[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

   
logga_freddeboos
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠
Twitter / Facebook / Instagram
(Visited 575 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *