Bergslagens SveaOak Deluxe Blended 41%

Att svensk whisky är på framåtgående är det väl säkert ingen som har missat och där nyheterna numera duggar ganska tätt. Bergslagens Destilleri har i dagarna lanserat en ny blendedwhisky som till största delen innehåller grainwhisky ifrån skottland men där ca. 20% av whiskyn är maltwhisky från Sverige och forna Grythyttans destilleriet och deras gamla och numera uppköpta whiskylager.

Även om jag kanske inte är nån direkt grain-fantast personligen men med en prislapp på bara 349 kr så är detta för mig ett givet chansköp, speciellt då jag tidigare har haft ett ganska gott öga till Grythyttan-destillerade produkter och deras ofta ganska eknyanserade whiskysorter.

Bergslagens SveaOak Deluxe Blended 41%
 WHISKY: Bergslagens SveaOak Deluxe Blended 41%
 STYRKA: 41%  ÅR: 2019  ÅLDER: NAS
 REGION: Sverige  TYP: Blended  PRIS: 349 kr (50 cl)
 DESTILLERI: Bergslagens  SB-ART NR:  85608
 BUTELJERARE: Bergslagens  LEVERANTÖR:  Bergslagens
 ÖVRIG INFO: Ca 20% svensk ek, orökt ifrån Grytthyttans destilleri, resten skottsk grainwhisky

Mina omdömen: Bergslagens SveaOak Deluxe Blended 41%

Bergslagens SveaOak Deluxe Blended 41%DOFT: Guldfärgad whisky med ganska runda toner av päronvanilj och där jag även uppfattar en del ekfatinslag. Inte så utstickande, trevlig och ganska tam i doften.

SMAK: Orökig och även här ganska rund och mjuk till sin karaktär och där det finns en del grainighet i de underliggande lagren. Lite söt bourbonvanilj, mjuka, kokade päron är återkommande inslag. Tycker inte att den har någon direkt större beska eller spritighet att tala om.

ESMAK: Ett lugnt och tamt avslut med en lättare krämig nyans och med en liten svagare kryddighet.

HELHET: En god lågprocentig whisky med en del bourboninslag och lite grainighet. Bjuder på en orökig och ganska rund munkänsla och där man kan ana en del ekiga inslag överlag.

Ev. kommentar: Upplevde denna betydlig råare och mera grainig vid öppnandet och när jag provsmakade den för första gången. Med lite mera luft i flaskan upplever jag nu att smakerna satt sig lite mer och att den även har blivit något lite mera rund i tonen men också då kanske även lite mindre utstående… Hur som helst ett gott giftermål mellan en svensk whisky och en skottsk grainwhisky! Dessutom ett chansköp man kan ha råd med! Testa! ?

TOTALPOÄNG: 15,25 / 20.00 p

Notering: 190609, FAN

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 69 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *