Bergslagens Engelbrekt 43%

I början av min bloggarkarriär kunde man ifrån Berslagens köpa en buteljerad tioårig blended malt som hade fått namnet Engelbrekt och där whiskyns ursprung var okänt. Denna whisky har nu åter kommit tillbaka fast nu i en lite annan form och där whiskyn har legat på ex-bourbon hogshead i minst 5 år för att sedan slutlagas på ett 250 litersfat av ny Amerikansk ek för att få en extra push med kola och frukt.

Whiskyn är lagrad och butljerad i Örebro och där råspriten man använt är är destillerad utav ett annat destilleri, enligt Bergslagens önskemål. Engelbrekt är inte kylfiltrerad och har inga färgämnen tillsatta. Varifrån själva namnet Engelbrekt kommer ifrån jag själv ingen aning om. Inte heller vilket destilleri som gjort spriten man har lagrat. Har dock mina aningar och man kan ju alltid försöka gissa… ?

Denna bloggposten bygger på en sample freddeboos.se har fått den äran att provsmaka!

Bergslagens Engelbrekt 43%
 WHISKY: Bergslagens Engelbrekt
 STYRKA: 43%  ÅR:  2020 ÅLDER: (5 år)
 REGION: Sverige  TYP: Malt Whisky PRIS: 349 kr
 DESTILLERI:  SB-ART NR: 83217
 BUTELJERARE: Bergslagens  LEVERANTÖR: Bergslagens
 ÖVRIG INFO: Virgin American Oak
Mina omdömen: Bergslagens Engelbrekt 43%

DOFT: Honungsfärgad whisky med inslag av kokade päron, kolasås, halm och en del fruktiga undertoner. Hittar även lite mandelmassa i doften på denna ganska lågprocentiga whisky (43%). Med tid i glaset kommer även lite gråkartong/wellpapp fram.

SMAK: Fruktig gräddkola med inslag av halm, kartong, svag vanilj och päron är smaknoter som kommer till mig när jag sitter och sippar på denna whisky. (humm, får även en viss association till Mackmyra här – Kan det möjligen vara så att råspriten ursprungligen kommer härifrån:)). En mild och orökig whisky som är ganska rund i smaken med en lättare kryddighet och utan nån större beska att tala om.

ESMAK: Medellångt, ganska maltigt/fruktigt avslut som är hyfsat avrundat med en svagt kryddig höjning mot slutet. Även nått gråpäron har sprungit ikapp och är med den sista delen.

HELHET: En hygglig (svensk?) vardagswhisky under 400 spänn som är ganska rund och balanserad i sina mestadels fruktiga/maltiga smaker. Snygg flaska och en whisky som gärna får ta plats på min whiskyhylla.

Ev kommentar: Kan hittas i beställningssortimentet hos Sb (83217) sedan slutet av september.

Och ”skulle det inte vara Mackmyra i denna så tror jag inte att det är det…” 🙂
(baserad på ett gammalt klassiskt ’whiskyordspråk’ och en sen provning med AWC)

TOTALPOÄNG: 14,00 / 20,00

Notering: 2001007, Sample, Bergslagens

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 53 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *