Gammelstilla Whisky Anna Christina 50,6%

Whisky ifrån Gävle-trakten förknippas och kanske först kopplas ihop med en av landets första och ett av de stora  whiskydestillerierna som ligger här uppe och som börjar på bokstaven M…

Men här i Torsåker, fem mil strax söder om Gävle finns det också en annan whiskyproducent (sedan 2005) och där ett gäng whiskyälskande personer gått samman för att bilda och starta upp ett eget litet destilleri och som håller till i ”Vita Magasinet”, en byggnad som ligger i anslutning intill det gamla bruket som tidigare funnits här i Gammelstilla. (Vill man så kan man läsa mer om detta i Gammelstilla Whisky-repotaget som hittas i Malter Magasin nr 1)

Under vårkanten i år (2019) släpptes en buteljering med totalt 848 st flaskor av ett refill bourbonfat och där jag har lyckats fånga en liten sample av denna whiskyn som heter Anna Christina

Gammelstilla Whisky Anna Christina 50,6%
 WHISKY: Gammelstilla Whisky Anna Christina
 STYRKA: 50,6%  ÅR: 2019  ÅLDER: NAS
 REGION: Sverige  TYP: Singlemalt  PRIS: 950 kr
 DESTILLERI: Gammelstilla Whisky  SB-ART NR:  40560
 BUTELJERARE: Gammelstilla Whisky  LEVERANTÖR:  Bergslagens
 ÖVRIG INFO: Fattyp: refill bourbonfat, 848 btl. 

 

Mina omdömen: Gammelstilla Whisky Anna Christina 50,6%

DOFT: Maltig, ganska tjock inledning. Marsipan och äppelmos. Liten spritsighet finns här också. Även träfat och lite aceton. Inte supergod i doften men här finns ändå massor med nyanser som är intressehöjande. Kanske även några droppar av juicen man får ifrån mandarin och även några drag riven ingefära.

Gammelstilla Whisky Anna Christina 50,6%SMAK: Inte fullt så spritig som jag skulle ha förhandsgissat. Här finns en mer stabil och tjockbottnad grundsmak där sågat trä, halm och den förhållandevis tunga maltsmaken bildar en ganska bred grund. De tidigare anade mandarintonerna går mot att bli något lite mera sherryinspirerade. Här finns (ovattnad) också en liten ungdomligare, spritigare nyans men där totalupplevelsen ändå känns hyfsat mogen.

ESMAK: En lättare träfatsbeska avrundar och här får jag en lite mera ungdomlig nyans och något mera spritgenomträngade smak. Tycker mig dock även finna lite nytillkomma pärontoner.

HELHET: Ännu en ny svensk whisky som står upp, står ut och som med all rätt pekar lite finger åt resten av whiskyvärlden. Jag tycker detta redan nu är ganska bra och med god utvecklingspotential och en whisky definitivt värd att lägga på minnet! Riktigt kul och spännande med ännu en svensk producent av livets vatten!! 

TOTALPOÄNG: 13,50 / 20.00 p

[wp_charts title=”gammelstilla_anna” type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”20, 15, 20, 15, 15, 25, 15, 20, 5, 25″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 190624, FAN

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.