SMWS 64.119 ”Bumblebee Bakeoff” 13 y.o 56,8% (Mannochmore)

Då jag tyvärr inte är gjord av pengar eller har hela sjön att ösa ur för att kunna spendera på min whiskyhobby så får man ibland rätta munnen efter matsäcken och därför ibland behöva stå över några av de whiskysorter man egentligen är sugen på att smaka. Fenomenet med ”samples”, dvs. ett smakprov i vanligtvis storleksordningen allt i från 2 cl och uppåt kan då vara räddningen om man vill kunna hålla nere kostnaden men ändå i alla fall ha möjlighet att kunna få provsmaka sorter man är nyfiken på…

Vilket så också är fallet med denna SMWS-whisky som jag har införskaffat mig en sample utav för min whiskyblogg här på freddeboos.se och som jag här och nu tänkte presentera min smaknoter på. ?

SMWS 64.119 ”Bumblebee Bakeoff” 13 y.o 56,8% (Mannochmore) – är en whisky ifrån Speyside-området som har lagrats på ett First Fill Ex-Sauternes Barrique-fat och där antalet tillgängliga flaskor blev 221 st. 

”Toasted cereal notes swarmed around lavender and rose water, beewax and honeycomb-coated Brazil nuts, toasted pine nuts and ginger cake.” //SMWS

SMWS 64.119 "Bumblebee Bakeoff" 13 y.o 56,8% (Mannochmore)
 
 WHISKY: SMWS 64.119 ”Bumblebee Bakeoff”
 STYRKA:  56,8%  BUTELJERAD: Nov – 2006  ÅLDER: 13 y.o
 REGION:  Speyside  TYP: Singlemalt  PRIS: £58,60
 DESTILLERI:  (Mannochmore)  SB-ART NR:   –
 PRODUCENT:  SMWS  LEVERANTÖR:  SMWS
 ÖVRIG INFO: Fattyp: First Fill Ex-Sauternes Barrique, # of bottles: 221

 

Mina omdömen: SMWS 64.119 ”Bumblebee Bakeoff” 13 y.o 56,8% (Mannochmore)

SMWS 64.119 “Bumblebee Bakeoff” 13 y.o 56,8% (Mannochmore)DOFT: Läckert guldfärgad whisky där mjuk marsipan möter almandonöt och lite ingefära. I grundtonen finns en sötare maltighet som bjuder på en del fruktkaka och lite bivax och en del torkade plommon.

SMAK: Lätt oljig karaktär, lite marsipan, svaga kolainslag och en del sötma ifrån de fruktiga inslagen. Här finns (ovattnad) en liten spritighet samt även en något honungs baserad smak där även en del kryddig ingefära lyckas bryta igenom.

ESMAK: Något spritvass men ändå en ganska söt, rund avslutning som bjuder på en medellång eftersmak med lite tonhöjande sötma (med inslag av marsipan och honung) och en något lite längre kryddighet av ingefära.

HELHET: En ganska Speyside-aktig whisky med en del orökiga maltinslag samt fruktiga nyanser. Runda och ganska mjuka övergångar och där det finns en underbygga de kryddig ton som balanserar upp den ganska höga sötman och där det inte finns varken nån större beska eller rökighet att tala om. Stabilt, gott, lite sött och riktigt trevlig!

TOTALPOÄNG: 16,50 / 20,00

[wp_charts title=”smws_64_119″ type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”20, 15, 25, 25, 20, 20, 20, 20, 5, 10″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 201027, Sample


Unika buteljeringar

Som vanligt för SMWS-buteljeringar är själva doft-och smakupplevelsen viktigare än ursprungsdestilleriet och där man bygger sitt ”hemliga” etikett-nummer-system kring följande exempel (10.127) där siffrorna före punkten talar om vilket destilleriet som producerat whiskyn är. Siffrorna efter punkten berättar vilken buteljering i ordningen det är ifrån just det aktuella destilleriet. (Runt om på internet finns givetvis vid det här laget och även här på freddeboos.se ganska kompletta nummerlistor för den som är”nyfiken” och som gärna vill veta vilket destilleri det är som gömmer sig bakom det chiffrerade nummret)


[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 17 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *