Isle of Raasay Single Cask Peated Chinkapin (2021) 61,1%

En ny whisky med namnet Isle of Raasay har under hösten nått vårt land och där tre stycken olika Single Cask-lagringar ur whiskyserien ”Na Sia Single Cask Series” har släppts med namnen, Chinkapin, Rye och Bordeaux Red Wine. Jag tänkte idag här på whiskybloggen smaka på en privat införskaffad sample (3 cl) av den förstnämnda buteljeringen och som gav 280 st flaskor.

Isle of Raasay’s whiskysignatur skall enligt deras egna smakbeskrivning vara lätt torvbalanserad och med rika mörka fruktsmaker. Låter ju på pappret onekligen riktigt trevlig när det nu blivit dags att bekanta mig med detta nya destilleriet beläget utanför Skottlands västkust i Inre Hebriderna för första gången.

Isle of Raasay Single Cask Peated Chinkapin (2021) 61,1%

 

 

 WHISKY: Isle of Raasay Single Cask Peated Chinkapin
 STYRKA: 61,1%  LANSERAD: 2021  ÅR:
 REGION: Highland  TYP: Singlemalt  PRIS: 1 195 kr
 DESTILLERI: Isle of Raasay  SB-ART NR: 11787
 PRODUCENT: Isle of Raasay  LEVERANTÖR: Northern Beverages
 NON-CHILL FILTERED:  NATURAL COLOR:
 ANTAL FLASKOR: 280 st  FENOLHALT:
 FATTYP: Peated Chinkapin 
 ÖVRIGT: Na Sia Single Cask Series

 

Mina omdömen: Isle of Raasay Single Cask Peated Chinkapin (2021) 61,1%

Isle of Raasay Single Cask Peated Chinkapin (2021) 61,1%DOFT: Söta russin, choklad och mörka bär är några av de goda dofterna som jag hittar i denna nya singlemalt. Här finns också inslag av honung och torkad frukt. Lite mer lätt rökig torvighet tillkommer efter tid i glaset och där jag även får en hint av lätt vinösa, röda vinbär i bakgrunden.

SMAK: Lite större rökighet kommer fram i smaken och där en något mera torrbesk efterton ger sig till känna. Lite stegrande ingefärshetta är också något ännu mera framträdande efter ett par tillsatta droppar vatten. (Och som jag tycker är nödvändigt för att tämja den ganska höga och något genomslående alkoholstyrkan lite grann)

ESMAK: Ett ganska kryddigt och något torvrökigt avslut som har både en del fruktsötma och lite torrbeska i sig. Viss russinsötma.

HELHET: I min mun en trevlig och god singlemalt ifrån höglandet och som har en viss torvrökighet i sig. De något torrbeska inslagen (som jag tycker blir mer framträdande vid vattning) i den avslutande delen tar ned den något lite grann betygsmässigt för min del även om jag gillar detta överlag och tycker det är en whisky väl värd att hålla ögonen på.

TOTALPOÄNG: 15,50 p av 20,00 p

Notering: 211031, Sample (TTO)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 180 times, 2 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *