BenRiach 2008 Single Cask Peated / Port Cask #2254 / Viking Line 11 yo 59,8%

Har faktiskt själv ännu inte (hör och häpna) haft nöjet eller möjligheten att kunna vara med på nån Cinderella Whisky Fair och som för den oinvigde är en stor whiskymässa som anordnas ute till sjöss på färjan M/S Viking Cinderella och som ägs av rederiet Viking Line. 

Ibland det dignande taxfreeutbudet som finns ombord på denna kryssningsfärjan och som trafikerar ute på Östersjön kan bland annat denna buteljerade singlecasken ifrån BenRiach hittas och som jag här och nu tänkte presentera min smaknoter på.

Detta är en single cask som buteljerats exklusivt och enbart för Viking Line och är en 11-årig whisky som har legat på ett Port Hoghead-fat och där utfallet flaskor blev 281 st. (vet ej aktuell lagerstatus för denna whisky i dagsläget)

(Detta är en whiskypost som bygger på en sample-3a som har införskaffats till whiskybloggen privat)

BenRiach 2008 Single Cask Peated / Port Cask #2254 / Viking Line 11 yo 59,8%

 

 WHISKY: BenRiach 2008 Single Cask Peated / Port Cask #2254 / Viking Line
 STYRKA: 59,8%  BUTELJERAD: 2019  ÅR: 11 yo
 REGION: Speyside  TYP: Singlemalt  PRIS: 799 kr
 DESTILLERI: Benriach  SB-ART NR:
 PRODUCENT: Benriach  LEVERANTÖR:
 NON-CHILL FILTERED:  NATURAL COLOR:
 ANTAL FLASKOR: 281 st  FENOLHALT:
 FATTYP: Port Hoghead
ÖVRIGT: Viking Line Exclusive 

 

Mina omdömen: BenRiach 2008 Single Cask Peated / Port Cask #2254 / Viking Line 11 yo 59,8%

DOFT: Träfatstoner blandat med halm, torkad frukt och kokade grönsaker. Här finns också inslag av torv och lite torkat läderskinn. Kanske även lite citrusaktiga halmstrån ute i periferin. En lite ”grötig” doft i min näsa och som även bjuder på en svagt rökig förnimmelse.

SMAK: Här finns en betydligt kraftfullare och större komplexitet än vad jag tycker doften antyder om och som breder ut sig. Ovattnad en ganska söt smak med en något höaktig nyans men där även djupgående och goda trätoner stöttar upp tillsammans med en underliggande och ganska stor torvighet. Återkommande citrus med nätta läderinslag och en svag rökighet hittas lite längre bak. Vill trots den höga buteljeringsstyrkan höja ett varningens finger om man väljer att vattna denna, då den för min del tyvärr slog över väldigt fort.

ESMAK: Lätt grötiga spanmålsinslag tillsammans med halmstrån och en viss fatighet, gammalt damm, grå kartong och den underliggande torvigheten gör så gott de kan för att dra ut på smakerna… Och lyckas väl ändå ganska bra tycker jag.

HELHET: En ganska torvrik whisky med bred smak och som bjuder upp till dans med goda fatinslag, torkade frukter och en ganska söt maltighet. I min mun en god, stabil och mycket väl representerad BenRiach som inte gör bort sig i något avseende. Denna får lätt checka in i mitt whiskyskåp!

TOTALPOÄNG: 16,50 p av 20,00 p

Notering: 211211, Sample, (TTO)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 114 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *