Ardbeg Rollercoaster Committee Reserve 57,3%

Årets påskafton 2020 kom att bli en något lite udda dag så här i Corona-tider och där i stort sett allt handlar om det världsomhärjande viruset. En annan och förhoppningsvis lite gladare händelse att få uppmärksamma är att min whiskyblogg här på freddeboos.se nu har nått fram till whisky nr. 800!

Hur firar man denna lilla jubileumshändelsen då på bästa sätt, kan man fråga sig. Mitt val blev att göra en lite längre promenad utefter Gullspångs-älvens nedre del som finns tillgänglig inte långt ifrån där jag bor och där en sample av en spännande Ardbeg fick följa med på denna ganska natursköna vandringen. Detta är en naturled och en gångstig som följer älvsbanken nedströms med start ifrån den stora vägbron i Gullspång och som mynnar ut i Pipans hamn och där hela gångsträckan är ca. 4.5 km lång.

Det är lätt att bli hemmablind men i tider som dessa och med tanke på alla gällande reserestriktioner och all den sociala distansieringen som måste till så får man försöka hitta guldkornen på så nära håll som möjligt. Och de finns och kan hittas på många fler ställ än man kan tro, det kan jag lova. Det gäller bara att tänka till och öppna ögonen lite grann… Ni är alla för övrigt ?-ligt välkomna för att också kunna ta del av allt detta fina, men vänta gärna lite grann tills hela den här epidemin har blåst över.  🙂

 

Denna Committee-whisky ifrån Ardbeg släpptes i exemplar av 15.000 st flaskor totalt och är en buteljering med whisky som destillerats under åren 1997 tilll 2006 och som kommer ifrån dessa fat:

1997 Cask: Second Fill Barrel
1998 Cask: Refill Hogshead
1999 Cask: First Fill Barrel
2000 Cask: First Fill Barrel
2001 Cask: Refill Barrel
2002 Cask: Refill Barrel
2003 Cask: First Fill Barrel
2004 Cask: First Fill Barrel
2005 Cask: Second Fill Sherry Butt
2006 Cask: Refill Hogshead

Ardbeg Rollercoaster Committee Reserve 57,3%
 WHISKY: Ardbeg Rollercoaster 
 STYRKA: 57,3%  ÅR:  2009 ÅLDER:
 REGION: Islay  TYP: Singlemalt PRIS: ?
 DESTILLERI: Ardbeg  SB-ART NR:
 PRODUCENT: Ardbeg  LEVERANTÖR:
 ÖVRIG INFO: Committee Reserve
Mina omdömen: Ardbeg Rollercoaster Committee Reserve 57,3%

Ardbeg Rollercoaster Committee Reserve 57,3%DOFT: Sotig, lätt maritim doft inledningsvis som blandas upp med en ganska söt maltighet och även lite honung. Detta kan man sniffa länge på! 

SMAK: Ganska brutal, djup, lätt oljig och fyllig rökighet vid första smutten. Här anas en viss sälta och lite återkommande maritima nyanser. Träkol, ostronskal och söt malt är några av smakinslagen som kan urskiljas.

ESMAK: Oljig rökighet med lite askiga undertoner är den bestående smaken i det långa avslutet. En ganska rund och maltig smak fast med en ganska brutal och tjock träkolsrökighet. Hittar även inslag av lite gummi/lakritstoner långt bak. En viss ungdomlighet spretighet finns här också.

HELHET: En ganska kraftfull och rökdominerad whisky som även bjuder på en del andra och underliggande smakkaraktärer. Några droppar vatten släpper fram svagt sherryinspirerade inslag och även en något lite stävare tobak/läderton. ?

TOTALPOÄNG: 17,25 / 20,00

Notering: 200411, Sample, (FAN)

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 18 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *