GlenAllachie Signatory Vintage (2007/2020) 12 Yo 64.3%

Så kom då (äntligen?) den första snöflingan för årets vintersäsong och där kvicksilvret lyckats sjunka till strax under nollstrecket. Mysigt värre och dags att peta in ett par pinnar i den öppna spisen, sjunka ner i skönfåtöljen och ta sig en titt i sampleslådan… och sätta på lite gött Spotify-tunggung! 😊

Valet för aftonen föll på en Signatory-buteljerad Speyside-whisky med hög fatstyrka ifrån destilleriet GlenAllachie. Ett maltwhiskydestilleri ifrån Aberlour och som ligger vid foten av Ben Rinnes. Tidigare producerade destilleriet huvudsakligen whisky för blended whisky men har sedan dess återlanserats som ett destilleri känt för sina fruktiga single malt uttryck.

Detta är en whiskypost baserad på en privat införskaffad sample.

GlenAllachie Signatory Vintage (2007/2020) 12 Yo 64.3%
 
 WHISKY: GlenAllachie Signatory Vintage
 STYRKA: 64,3%  ÅR: 2007 ÅLDER: 12 yo
 REGION: Speyside  TYP: Singlemalt PRIS: ca. 1,200 kr
 DESTILLERI: GlenAllachie  SB-ART NR: 
 PRODUCENT: Signatory  LEVERANTÖR: Signatory
 ÖVRIG INFO: Fattyp: 1st fill sherry butt, Cask nr: 900510, # of btl: 615 st
 
Mina omdömen:

DOFT: (4.50) Läckert sherryklingande och lätt krämig doft med underliggande dov smörighet och torkad frukt. Här finns även en del sötma. Mycket trevlig nos på denna!

SMAK: (4.25) Fräsch, frisk och nästan krispig inledning innan de något dovare och tjockare kola/sherrynyanserna kommer i kapp och omfamnar hela härligheten. Här finns åter massor av torkad frukt, både gula och röda plommon, russin och mörka bär.

ESMAK: (4.25) En god fyllig och fruktig ”marmelad”-whisky som har en liten del beska i sig som sticker ut och där även en del kvarvarande (sherry)strävhet kan anas och som förhöjer och förlänger smakupplevelsen. 

HELHET: (4.25) En 12-åring som spelar på ganska många fioler och som bjuder på en bred fyllighet, ganska hög fruktsötma och fler härliga nyanser att upptäcka och njuta utav. En plommonkompott med något stramare/strävare sherryinstick. Gillas!

Ev. kommentar: För att inte tala om den höga fatstyrkan! (Vilken givetvis ger stort utrymme för några egna droppar vatten… rekommenderar dock att testa den helt neat först!) Mums.

TOTALPOÄNG: 17,25 / 20,00

Notering: 221120, (TTO)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 27 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *