Ledaig Sinclair Series Rioja Cask Finish (2022) 46%

På destilleriet Tobermory ute på ön Isle of Mull väster om skottlands fastland så producerar man två olika singelmalter och som görs under halva året vardera; den icke-torvade, fruktiga Tobermory och den kraftigt torvade (30 – 40 ppm fenol) och mer robusta och rökiga Ledaig. Ledaig Sinclair Series Rioja Cask Finish som fanns med i AWC-boxen “Mystery/Adventsbox” 2022 görs av torvrökt malt (med en fenolhalt på 40 ppm) och mognar sedan på ekfat som tidigare använts för lagring av amerikans bourbon.

Denna boxen har arrangerats som en ”halvblind” whiskyprovning i samplesform (med 4 flaskor, á 3 cl vardera) och där upplägget har varit att smaka, gissa på sort och betygsätta varje whisky i denna AWC-boxen. Med för deltagarna frivillig svarsinlämning och även fritt valt att kunna köra en flaska till varje advent eller precis hur man vill. Facit presenterades sedan på AWC-sidan här i början på mellandagarna. (Eftersom det är jag som har varit med och satt ihop detta projektet denna gången och har vetat hur startfältet sett ut så har jag ej själv kunnat köra dessa ”osedda” och som ett normalt blindprov utan har istället fått smaka på alla dessa ingående whiskys i boxen som vanligt).

“Ledaig Sinclair Series Rioja Cask Finish görs av torvrökt malt (fenolhalt på 40 ppm) och mognar sedan i ekfat som tidigare använts för lagring av bourbon i USA. Därefter slutlagras den i speciellt utvalda spanska rioja-fat.

AWC "Mystery-/Adventsbox (2022)

FACIT:
| Two Stack | West Cork | Hellacopters | Ledaig |

Detta är en whiskypost baserad på en privat införskaffad sample.

Ledaig Sinclair Series Rioja Cask Finish (2022) 46%Ledaig Sinclair Series Rioja Cask Finish (2022) 46%
 
 WHISKY: Ledaig Sinclair Series Rioja Cask Finish
 STYRKA: 46%  ÅR: 2022 ÅLDER: NAS
 REGION: Isle of Mull  TYP: Singlemalt PRIS: 519 kr
 DESTILLERI: Tobermory Destillery  SB-ART NR:  41239
 PRODUCENT: Distell International  LEVERANTÖR: Anora Sweden AB
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Ex bourbon + Rioja Cask Finish – Fenolhalt; 40 ppm
 
Mina omdömen: Ledaig Sinclair Series Rioja Cask Finish (2022) 46%

DOFT: Hintar av svag rökighet med inslag av torkad frukt och röda vinbär. Kanske även lite gräddkola också i yttre kanten.

SMAK: Ganska rund inledning som som ganska fort växlar upp och blir mera intensiv. Torkad frukt, en del fatighet och lite syrliga röda vinbär. Här finns också nånting kryddigt och lite kanel. Med lätta rökstråk i bakgrunden.

ESMAK: Medel- till långt avslut där den svaga rökigheten ligger kvar längst tillsammans med en lättare syrlig ton och lite kryddighet. En viss fatbeska bryter också igenom och kan anas.

HELHET: En ganska livlig whisky som bjuder gommen på både lite dov fruktighet, en del syrlig vinösitet och även lite rökiga inslag av det något klenare slaget. Med ett litet spritgenomslag.

Ev. kommentar: Hade förväntat mig lite större rökkaraktär på denna whiskyn.

TOTALPOÄNG: 15,25 / 20,00

Notering: 221126, AWC “Mystery/Adventsbox” 2022

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 241 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *