Best of 2022 – Gott Nytt WhiskyÅr & God Fortsättning!

Om man blundar lite grann och bortser ifrån allt det hemska med tanke på krig, dödsjukdomar och där det blivit helt hutlösa prisökningar på många saker, så ändå ett för min del ett åter mycket spännande whiskyår 2022! 🥂 (och som vanligt är jag sent ute men där ändå tanken funnits på att försöka köra en något längre sammanfattning… men det får väl kanske bli mitt nya nyårslöfte för 2023!)

Mina personliga Topp-9 bästa whiskys för året och som jag definitivt tycker förtjänar uppmärksammas lite mera i denna simpla lilla årskrönkan för freddeboos-whiskybloggen blev dessa maltkarameller… 

freddeboos.se - best of 2022!

19,00 Ingelred Caol Ila Bourbon Cask #307971 10 Yo, 2011 56,4%
18,75 Ingelred Ben Nevis Sherry Cask #189 12 Yo, 2008 62,6%
18,25 Bruichladdich Octomore 12.2 (129,7 ppm) 5yo 57,3%
18,00 Ingelred Ben Nevis Bourbon Cask #685 13 Yo, 2008 62,8%
17,75 Laphroaig Cairdeas 2019 Triple Wood (Ex-Bourbon, Quarter, Oloroso) 59,5%
17,75 Kilkerran Port Cask 8 yo 57,9%
17,50 Springbank 21 yo (2022) 46%
17,50 Amrut Peated For Sweden, #2123, 2015 60%
17,50 Kilkerran Sherry Cask 8 yo 58,1%
   

Totalt har det under det gånga året 2022 smakats på hela 77(!) stycken olika whiskysorter här på freddeboos-bloggen och där det i alla fall även har hunnits med ett whiskymäss-besök i år. Tyvärr har det varit något lite tunnare med whiskyträffar med Amnehärad´s Whisky Club men där vi i alla fall har kunnat ha en gemensam whiskyträff i år.

Vi fick också via whiskyklubben möjlighet att kunna närvara vid en trevlig provning i Otterbäcken av nya whiskymärket Ingelred och som leddes av Staffan själv och som är en av grundarna. För mig personligen några riktigt mysiga buteljeringar och där tre stycken även placerade sig högt upp på min poänglista.

 

En annan stor våt dröm som gick i uppfyllelse var möjligheten att kunna få hänga med på en vertikalprovning av alla Laphroaig Càirdeas 2008-2022! Säger bara, helt pheno(l)menalt!!! 🤩 (stort tack till whiskyvännen TTO för ett helt utomordentligt bra jobb och som lyckades med att ro ihop och fixa till detta!!)

Givetvis har det även under året kommit att smakas på en del något kanske mindre välsmakande sorter men vilka de är får Ni som läsare själva lista ut genom att läsa mer här på min whiskyblogg… 

Vill också avslutningsvis passa på att tacka för alla trevliga konversationer som har tillkommit via alla mina andra sociala konton… Instagram som används allra mest och något före Facebook och sist Twitter (som används lite mer sällan).

På min önskelista inför det kommande whiskyåret 2023 är att priserna på whisky inte skall behöva stiga så värst mycket mer och att antalet hypade släpp med alla dessa helt ointressanta ursprungssagor, uppdiktade historier osv minskar. Och framför allt så vill i alla fall jag (tillsammans med många fler hoppas jag!) ha en så komplett innehållsförteckning som möjligt över innehållet på flaskan eller etiketten. (här snackar vi ursprung, ålder, destilleringsår, fattyper, kylfiltrering, färgämnen osv.)

Vidare och ju något som faktiskt redan har börjat komma mer och mer är möjligheten att kunna köpa whisky i något mindre samplesstorlek på Systembolaget, vilket även givetvis också bör avspegla sig på prislappen… Tycker även att möjligheterna till utlandsshopping av whisky över landets gränser också bör bli betydligt bättre och där även möjlighet till ”gårdsförsäljning” av spritprodukter på destillerier, bryggerier och vingårdar också skall utvecklas mer och bli generösare!

Stay tuned... (downtuned!) :D

🥂 God Fortsättning och Gott Nytt År på Er alla maltvänner!! 🏆

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 39 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *