Ardbeg Smoketrails Manzanilla Edition (2022) 46%

Efter ett giftemål och lagring på Amerikanska bourbonfat och Manzanilla Sherryfat ifrån Sanlúcar de Barrameda på den Spanska Atlantkusten så har det nu blivit dags att ta sig an och smaka på Ardbegs nytillkomna whiskyserie Smoketrails! Detta är en NAS-whisky avsedd enbart för taxfree-marknaden runt om i världen (och destilleriets Visitor Centre) och som planeras att släppas årligen framöver fast då i lite olika och varierande fatlagringstyper och där flaskans storlek är på 1 liter. 

Detta är en whiskypost baserad på en privat insförskaffad sample till freddeboos-bloggen.

Ardbeg Smoketrails Manzanilla Edition (2022) 46%
 
 WHISKY: Ardbeg Smoketrails Manzanilla Edition
 STYRKA: 46%  ÅR: 2022 ÅLDER: NAS
 REGION: Islay  TYP: Singlemalt PRIS: ca € 75 (1 liter)
 DESTILLERI: Ardbeg  SB-ART NR:  Travel Exclusive
 PRODUCENT: Ardbeg  LEVERANTÖR: Ardbeg
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Amerikanska bourbonfat och Manzanilla Sherryfat, (55 ppm), 
 
Mina omdömen: Ardbeg Smoketrails Manzanilla Edition (2022) 46%

DOFT: Syrlig, lätt citronaktig inledning med inslag av söt rök som för med sig toner av kall aska och läder. Torkade örter, peppar, jod och blöta salta havsklippor i bakgrunden. Kanske även med lite vanilj, honung och gula plommon nånstans där emellan. Ganska trevlig doft och som gillas!

SMAK: Något ännu mera sötare i smaken och där inslag av citrusfrukter, honung och kall askig rökighet dominerar och där läderinslaget står tillbaka något. Hittar en del Ardbeg-känsla i denna även om det överlag känns ganska ungdomligt och kanske spretar lite. 

ESMAK: Förhållandevis ganska kort (med Ardbeg-mått) mätt och där inslagen av kall aska, några citrusfrukter, rökt fisk och ett litet läderskärp försöker hänga i så långt det går. Vill ha mer tryck på den djupgående rökigheten som falnar av lite väl snabbt.

HELHET: Kanske lite i sötaste laget för min del även om intentionerna är goda och finns där. Lite mer tryck i rökpartiet skulle inte gjort nått även om det är riktigt bra. Blir efter en stund i glaset något mera sur, fast då på ett lite mer negativt sätt. Känns även bitvis något nervattnad även om de härliga Ardbeg-nyanserna finns där… och som man ju självklart vill ha MERA utav!!

Ev. kommentar: Om spritransonen bara är 1 liter att få ta med sig hem till vårt lilla kära halleluja-land så är denna whiskyn ett bra objekt för uppgiften. Köp!

TOTALPOÄNG: 16,75 / 20,00

Notering: 230124, Sample, (TTO)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 508 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *