Gotland Whisky Isle Of Lime Fat 8 Single Cask Lim. Ed. (ex-laphroaig) 53,9%

I slutet av December år 2012 buteljerades två fat whisky på det nystartade Gotland Whisky och som är beläget på Sveriges största ö, belägen i Östersjön. Nu snart 11 år senare så har det blivit dags att få ta del av några av landets första och äldsta (10,3 år) droppar singlecask-whisky som någonsin producerats här. Det handlar om två stycken utgåvor, Fat 7 och Fat 8 och som släpptes i slutet på denna månaden (24/4) och där whiskybloggen här på freddeboos.se har fått den stora äran att smaka på några centilitrar. 

Whiskyn i dessa två buteljeringar har lagrats på ex-bourbon-fat (200 l) ifrån Laphroaig och som man i detta tidiga skede på Gotland-destilleriet fick erbjudande om att köpa.

freddeboos.se - sample/varuprov

”På Gotland Whisky kallar vi de första åtta faten, ”de första faten”. Dessa destillerades under en period på ett par månader och när allt var nytt och vi provade oss fram till hur destilleriet fungerade. Peter Andersson blev destillatör och förblev så i tio års tid.

Vi fick hjälp av Harry Cockburn, Bowmores gamla destillerichef som visadae hur man destillerar whisky. All sprit samlades den första tiden i sprittanken och när den blev full så fylldes ”de första faten”. 

Stor entusiasm spred sig, men så här i efterhand var det kanske inte det klokaste valet då faten förvisso kunde ge en del karaktär ifrån Laphroaig men de hade använts i rätt många år och var ganska ”trötta”.

Harry Cockburn åkte dock hem innan faten fylldes och han hann därför inte tala om att det är klokt att spä ner spriten ifrån 71% som den håller efter andra destilleringen till 63% eller lägre för att dels minska lagringstiden samt öka utbytet av smakämnen ifrån faten. Å andra sidan så kom faten att lagras i ett väldigt fuktigt lager vilket gör att alkoholhalten sjuker drastiskt i faten, så det kanske var ett klokt val trots allt?”

Fantastiskt kul att få ta del av detta och där jag nu under ett par kvällar i rad har suttit och gosat ner mig i dessa båda helt unika släpp ifrån Gotland Whisky. En whisky som dessutom använder sig av kravmärkt och lokalt odlad och mältat korn ifrån Sigdes Gård som ligger endast några mil söder ifrån destilleriet.

Detta är en whiskypost baserad på en ’freebee-sample’ till freddeboos-bloggen.

Gotland Whisky Isle Of Lime Fat 8 Single Cask Lim. Ed. (ex-laphroaig) 53,9%
 
 WHISKY: Gotland Whisky Isle Of Lime Fat 8 
 STYRKA: 53,9%  FATAD: 2012-12-28 ÅLDER10,3 år
 REGION: Sverige (Gotland)  TYP: Singlemalt PRIS: 1058 kr
 DESTILLERI: Gotland Whisky  SB-ART NR:  5540902
 PRODUCENT: Gotland Whisky  LEVERANTÖR: Gotland Whisky
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Ex-laphroaig, 200 liter ex-bourbon, Antal flaskor: 382 st.
 
Mina omdömen: Gotland Whisky Isle Of Lime Fat 8 Single Cask Lim. Ed. (ex-laphroaig) 53,9%

DOFT: Lite mera instängda toner (i jämförelse med fat 7) kan hittas i denna whiskyn men som jag uppfattar som något lite mera torvig. Med svaga stråk av torkat gräs, örter och även lite vanilj ifrån bourbonfat. Får en något fylligare ton med tid i glaset och där även lite sötma blommar ut. Fortfarande dock ganska nedtonad i doften. (även efter en ganska lång stund i glaset)

SMAK: Också ganska nedtonad men med viss fyllighet och med en lätt krämighet. Ljusa träfatsinslag möter en något dovare fruktighet och där det även finns en ganska god och underliggande sötma. En lätt pepprig ton ligger också på lur tillsammans med mandelkubb och svag vanilj. Inte jättestor fatpåverkan (skulle nog inte ha gissat på Laphroaig här). 

ESMAK: Ganska söt i sin avslutning och där ljust trä, kokad frukt, svag beska ifrån mandelkubb och sötman av vanilj skapar en ganska behaglig kombo. Här finns också utrymme för nån droppe vatten som ändrar karaktären på denna whiskyn något.

HELHET: En ganska behaglig smakupplevelse överlag och där ljus malt möter halm, torkat gräs och där det finns en del trevliga smaker att upptäcka. Hittar inga direkta ”off-notes” på denna vilket givetvis är positivt även om whiskyn i övrigt kanske har lite mer att kunna utveckla totalt sett för att bli ännu bättre. 

TOTALPOÄNG: 13,75 / 20,00 p

Vad tycker andra whiskybloggare om samma whisky:

| Whisky Weekly

Notering: 230425, Varuprov/sample (Gotland Whisky)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 73 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *