Oppigårds Grycken Imperial Stout (2023) 10,5%

Har här i dagarna smakat på ett nyinkommet öl med namnet Grycken och som är en kraftfull Imperial Stout ifrån oberoende microbryggeriet Oppigårds ifrån Ingvallsbenning som ligger i Hedemora kommun i Dalarna. Till detta ölet har man har använt sig av Pilsner-, Münchner,- wiener,- karamell-, och svartmalt samt humle av sorten Columbus och där alkoholstyrkan ligger på respektabla 10,5%. 

”Grycken Imperial Stout är, som namnet antyder, en potent och kraftfullstout. Här är det den noga utvalda maltkompositionen som spelar förstafioloch ger doft och smak av kaffe, soja,sirap,mörk choklad, pomerans, vanilj och lakrits. Ölet serverasmed fördelvid 12-14°C som,vad vi kallar,ett smuttöl,eller till rätter av mörkt kött.

Namnet till ölet kommer från sjön Grycken som ligger mellan Ingvallsbenning och Norns Bruk. Sjön avvattnas av vattendraget Lustån och som rinner strax nedanför bryggeriet.”

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av freddeboos 🇸🇪 (@freddeboos)

Mitt omdöme & betyg: Oppigårds Grycken Imperial Stout (2023) 10,5%

Kaffe, sirap,soja, mörk choklad och lite lakrits är några av av mina doftnoter och som jag kan uppfatta när jag doftar på denna kraftfulla Imperial Stout’en.

Smakmässigt är det en ganska lättsam upplevelse och inte fullt så tjock och tung som jag på förhand hade trott (och hoppats på). Ölet är ändå riktigt gott och rejält fylligt och där man även kan ana en viss maltighet emellan tonerna av sojan, sirapen, chokladen, kaffet och lakritsen.

Även en liten hint av vörtbröd kan tilläggas på listan över inslag som kan hittas i detta ”smuttölet”. Ett öl som också har en viss sötma i sig och där besknivån är ganska låg. Lågt är också det tillhörande skummet som nästan försvann på direkten när ölet hälldes upp, vilket jag dock kan tycka är lite synd.

Överlag och totalt sett är Grycken ändå en angenäm upplevelse och där ölet känns välkomponerat och ganska balanserat och där jag tycker det är skoj att den ingående svartmalten också ger sig tillkänna emellanåt. Ett gott, smakfullt men lite dyrare öl som bjuder på ganska stora karaktärer och där priset (69 kr på Sb) inbjuder till att man vill smutta, njuta och suga på denna länge…  8/10p

RÅVAROR: Pilsner-, münchner-, wiener-, karamell- och svartmalt
HUMLE: Columbus
OG: – | FG: – | IBU: – | EBC: – (Vad betyder förkortningarna?)
Mer info: Säljstart 31/3 – 2023 – Tillfälligt sortiment

Notering: 231905, FAN – Se alla smakade ölsorter

  SORT: Oppigårds Grycken  SB ART.NR: 37546
  TYP: Imperial Stout  STYRKA: 10,5%
  PRIS: 69,00 kr (33 cl)  LAND:
  PRODUCENT: Oppigårds
 LEVERANTÖR: Oppigårds
  Mycket God! (Denna bör upplevas och drickas av gemene öl-fantast)
 

Rating: ★★★★★★★★☆☆ 8/10 

 
[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

 

(Visited 53 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *