Stauning Rye Whisky (bottled June 2019) 50%

Antalet tidigare smakade rågwhiskys på min personliga lista är i ärlighetens namn väldigt, väldigt låg och speciellt om de dessutom är tillverkade i vårt grannland Danmark.

Destilleriet Stauning Whisky på Jylland har rågwhisky i sitt sortiment och där man använder sig av råg ifrån bönderna runt om i den närliggande trakten och som sedan golvmältas. Råg som för övrigt verkar trivas väldigt bra på våra lite kallare breddgrader här uppe i norden visade sig även vara en av de hemliga whiskysorterna som fanns med vid onlineprovningen – 2 Nordiska och 5 Skottar – och som hostades av Jim (@jimtorarp) – Knieppen Whisky. Kul att få smaka på och min allra första whisky härifrån!

Startfältet bestod av totalt 7 st whiskys och som till en början provades helt blint och diskuterades, en och en och innan det rätta svaret avslöjades och den nästa sorten följde. Mer om provningen >>>

Startfält - Stauning Rye Whisky (bottled June 2019) 50% - Whisky #2 från vänster Stauning Rye Whisky (bottled June 2019) 50% - Whisky #2 från vänster

 

Stauning Rye Whisky (bottled June 2019) 50%
 
 WHISKY:  Stauning Rye Whisky
 STYRKA:  50%  DEST. ÅR: 2015/16  ÅR: 2019
 REGION:  Danmark  TYP: Rye Whisky  PRIS: ca. 700 kr
 DESTILLERI:  Stauning  SB-ART NR:   –
 PRODUCENT:  Stauning  LEVERANTÖR:  Stauning
 ÖVRIG INFO:  –
 
Mina omdömen: Stauning Rye Whisky (bottled June 2019) 50%

DOFT: Lite rå i doften och med en lätt parfymaktig maltig ton. Ljust bröd, vanilj och även lite marsipan tycker jag man kan hitta i nosen på denna ganska gyllenfärgade whiskyn som även har en lätt ”vaxig” not i sig.

SMAK: Lätt vitpepprig ton tillsammans med lite krämig maltighet och där även lite vanilj kan anas tillsammans med några lätt stickiga inslag. Tycker karaktären på denna känns ganska fyllig och där även en viss krämighet finns.

ESMAK: Nånstans kring medellångt och med en lättare pepprighet i avslutet och där även lite ljust trä kommer fram. 

HELHET: En ganska smakrik och fyllig whisky och som i min mun inte vinner något på att vattnas. Tycker den påminner ganska mycket om amerikansk whiskey.

Ev. kommentar: Godkänt och drickbart men ingen större favorit för min del.

TOTALPOÄNG: 13,50 / 20,00

Notering: 230525, Kneippen Whisky – Onlineprovning – 2 Nordiska och 5 Skottar – Av @jimtorarp

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 61 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *