Glen Scotia Double Cask 46%

Lagom till sommarens diverse olika festligheter som bland annat varit lite examensfirande (för sonen) och lite annat så kom denna Glen Scotia Double Cask 46% att inhandlas och som har fått agera lite grann som husets bjudwhisky för den eller de gäster som föredrar helt orökig whisky.

Detta är en whisky ifrån destilleriet Glen Scotia och som är beläget i Campbeltown-regionen och som har lagrats på okänt antal år (NAS) på first-fill American oak-fat och sedan fått en finish och en avslutning i Pedro Ximénez-fat. (12 månader enligt destilleriets egna hemsida).

”Campbeltown är Skotlands minsta whiskyproducerande region men hade som mest över 30 destillerier. Idag finns endast tre verksamma destillerier kvar – Glen Scotia, Springbank och Glengyle.” //Sb

Glen Scotia Double Cask 46%

 WHISKY: Glen Scotia Double Cask 46%
 STYRKA: 46%  ÅR:  – ÅLDER: NAS
 REGION: Campbeltown  TYP: Singlemalt PRIS: 489 kr
 DESTILLERI: Glen Scotia  SB-ART NR: 4665
 PRODUCENT: Loch Lomond Group  LEVERANTÖR: Stellan Kramer
 ÖVRIG INFO: Fattyp: First Fill American Oak Cask, Pedro Ximénez Cask Finish (12 mån)
Mina omdömen: Glen Scotia Double Cask 46%

DOFT: En del kolakaramell kan hittas i doften där även en viss del ekfatig bourbonvanilj kommer fram. Kanske även lite rivet apelsinskal i bakgrunden. Hittar inte så mycket av px-sherryfinishen just här i denna fasen men som ändå känns helt ok. Ambrosiakakan ligger heller inte långt borta.

SMAK: Ganska len, helt orökig inledning med lätta toffekolatoner, nougat, lite svag apelsin(?), en del ekfat samt en långsamt framväxande ton av het chilifrukt och några svagt inkommande mörka bär som dra lite åt det sherrytorra hållet.

EFTERSMAK: Medelfylllig, något grapefruktstorrt (det vita skalet) avslut som också det har en viss chilikrydda i sig. Något avsvalnande kolatoner och lite mer fruktbeska.

HELHET: I min mun en något mer American Oak Cask-ig whisky och där PX-finishen finns men är ganska svag och ligger mer i bakgrunden. Munkänslan känns medelkomplex och med en del nyanser att upptäcka, så även en del torrare inslag som även har lite beska i sig. 

Ev. kommentar: Tummen upp för den 46%-iga buteljeringsstyrkan (som till viss del ger utrymme för lite eget tillfört vatten) och för en välinformerande etikett som dock ej anger åldern men däremot lagringstyper och att whiskyn ej är kylfiltrerad. (Och kanske även något kulörjusterad då detta ej heller anges(?).

TOTALPOÄNG: 15,50 / 20,00

Notering: 230802, (FAN)

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 437 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *