Islay Mist Double Peated (blended) 40%

Ibland så kommer det även in lite ny whisky inom blended-kategorin och som man kan bli nyfiken på och där Islay Mist Double Peated (blended) 40% som släpptes här den 1/3 – 2023 är just en sådan. En ”double peated”-lansering av denna kanske inte ”fullbrakaren” inom rökig whisky men som ändå givetvis måste chansköpas och provsmakas när etiketten utlovar det dubbla ifråga om rökig torvighet. Mums! 😀 

”Islay Mist skapades 1928 till John Granville Morrisons, den blivande Lord Margadale, 21-års fest som hölls på familjens gods, Islay House. Självklart skulle whisky serveras, men Islaymalten Laphroaig ansågs lite väl kraftig för att passa alla gästers smak. Det var Ian Hunter på Laphroaig Distillery som fick uppdraget att skapa den whisky som skulle serveras på festen. Instruktionerna var att skapa en karaktärsfull whisky som var tillräckligt mjuk för att de unga damerna skulle uppskatta den. Detta utan att den kraftiga Islaysmaken gick förlorad. ”Not a fog, a mist, Islay Mist…” //Nigab

Detta är en blogpost baserad på en privat införskaffad flaska av denna blended scotch whisky.

Islay Mist Double Peated (blended) 40%

 WHISKY:  Islay Mist Double Peated
 STYRKA:  40%  ÅR:  2023  ÅLDER: NAS
 REGION:  Islay  TYP: Blended  PRIS: 329 kr
 DESTILLERI:  –  SB-ART NR:  50165
 PRODUCENT:  MacDuff International  LEVERANTÖR:  Nigab
 ÖVRIG INFO:  –
Mina omdömen: Islay Mist Double Peated (blended) 40%

Islay Mist Double Peated (blended) 40%DOFT: Gyllene och guldfärgad uppenbarar den sig i glaset… Islay Mist Double Peated. På pappret dubbelt så rökig som originalet och med bred komplexitet och med nyanser av tobak. Hittar även inslag av kokad frukt, lite äpplemos och några gräddkolakarameller i botten. Men så värst rökig tycker jag nog inte att den är utan känns mer som en liten lättare rökdimslöja.

SMAK: Rund, mjuk, len… och nervattnad. De blyga 40 procenten får jobba ganska hårt för att försöka lyfta fram smakerna i denna. Svaga tobaksnyanser, lite svaga hintar av läder och med en ganska tam rökighet som definitivt kunde ha fått dra på lite mer. Med framväxande svag kryddighet och med ett litet drag av kolavanilj.

EFTERSMAK: Avtagande kryddighet möter en svag ekighet och där de ganska runda rökdimmorna lite väl fort drar förbi och försvinner i fjärran och lämnar en liten mjuk ton kvar av kolakaramell i munnen. Hade för min del gärna fått stanna kvar ännu något längre och där de torvrökiga inslagen gärna hade fått komma fram ännu mer.

HELHET: Tycker ändå detta är en ganska bra och god instegswhisky för den som kanske nyligen funnit den något smalare stigen ut till rökwhiskyträsket och där detta kan anses vara något av en mjukstart. Som en rökig blendedwhisky så håller den ändå fanan ganska högt och matchar prislappen ganska väl.

Ev. kommentar: Mina förväntningar låg väl kanske en bit något ännu högre efter att ha läst ”Double Peated” på etiketten…

TOTALPOÄNG: 13,25 / 20,00

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av freddeboos 🇸🇪 (@freddeboos)

Notering: 230813, FAN

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 188 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *