Laphroaig Càirdeas 2023 White Port & Madeira Casks 52,3%

Så har snart också den här sommaren börjat övergå till höst, vindruvorna har börjat mogna och där jag idag tänkte smaka och bjuda på mina omdömen för en whisky som årligen brukar utkomma redan på vårkanten och till den stundande Feis Ile-festivalen på Islay som hålls under sista veckan i maj.

Som de flesta röknördar också redan kanske gissat så kommer detta blogginlägget att handla om ännu av dessa åtråvärda whiskyobjekt som brukar släppas lagom till denna festen på ön, nämligen Laphroaig Càirdeas 2023. Årets limiterade utgåva består av whisky som lagrats på 1st Fill White Port & 2nd  Fill Madeira Casks är exklusivt främst skapad för alla oss Friends of Laphroaig-medlemmar.

För den som kanske redan följer min whiskyresa här på freddeboos.se vet kanske också redan om att jag har haft den stora lyckan att kunna smaka på hela den magiska Càirdeas-vertikalen ifrån Laphroaig till dags datum och där en sammanställning av detta enklast kan hittas här på AWC-sidan. 

Detta är en blogpost baserad på en privat införskaffad sample (3 cl) av denna whisky.

Laphroaig Càirdeas 2023 White Port & Madeira Casks 52,3%

 WHISKY: Laphroaig Càirdeas 2023
 STYRKA: 52,3%  ÅR:  2023 ÅLDER: NAS
 REGION: Islay  TYP: Singlemalt PRIS: 1380 kr
 DESTILLERI: Laphroaig  SB-ART NR:
 PRODUCENT: Laphroaig  LEVERANTÖR: Laphroaig
 ÖVRIG INFO: Fattyp: White Port & Madeira Casks, (Feis Ile 2023)
Mina omdömen: Laphroaig Càirdeas 2023 White Port & Madeira Casks 52,3%

Laphroaig Càirdeas 2023 White Port & Madeira Casks 52,3%DOFT: Underbar fruktighet med inslag av persika. Här finns även lite svag äpplejuice och en lätt ton av ingefära. Bakifrån kommer en dov och riktigt trevlig rökighet som drar lite åt bbq. Lägg därtill en söt smak av Madeira och lite fatighet. Mycket trevligt!

SMAK: Mjukt, balanserat och riktigt fylligt! Lite äppletoner i botten som möter lite kryddighet ifrån ingefäran och där det finns en vilande rökighet som ganska snart vaknar till liv och bolmar fram. I släptåget anas åter lite vitvintoner av Madeira och Port och där även en lättare krispighet piggar upp. Med balanserad men ändå kraftfull och mycket god rökighet.

EFTERSMAK: Även avslutet är mycket väl komponerat och där den dova, ganska mjuka rökigheten omfamnar gommen och där den goda fruktigheten hjälper till att balansera upp. En del stråk av utbrunnen brasa och återkommande toner av bbq kommer också fram.

Laphroaig Càirdeas 2023 White Port & Madeira Casks 52,3%HELHET: Ett mästerverk ifrån start till finish med ett flertal av nyanser att upptäcka och njuta av. Gillar personligen det lite svagt kryddiga i den samt den mycket väl avvägda frukttsötman. Dock inget Laphroaig-monster ifråga om rökig bemärkelse, även om detta också är jävligt gott!! 18.75 p

Ev. kommentar: Grattis till dig som kanske har lyckan att äga nån! Öppna gärna och smaka på den… och njut! 😍

TOTALPOÄNG: 18,50 / 20,00

Notering: 2308012, Sample, (TTO)

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 153 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *