Kilchoman Loch Gorm Limited Edition (2023) 46%

Ett av mina favoritdestillerier är Kilchoman och där deras ofta tunga ”heavily peated”-karaktär ligger mig varmt om hjärtat och är något som jag verkligen gillar. När det handlar om destilleriets årligen återkommande sherry matured limited edition Loch Gorm så brukar den också falla i god jord hos mig även om jag ibland kanske kan tycka att sherryinslaget ibland kan vara lite i minsta laget för min smak. Men där whiskyns goda rökighet oftast då istället har kunna hjälpa till att hålla smaken (och poängen) uppe.

Årets utgåva är en vatting (kombination/sammanslagning) av 22 utvalda fat (500 liters Oloroso Sherry Butts) och där 8 st av faten destillerades år 2013, 6 st. kommer ifrån 2014 års produktion och 8 st är ursprungligen ifrån 2015 och där rökighetsnivån på spriten som använts till lagringen har legat på 50 ppm. Utfallet blev 18000 st flaskor totalt (världen över) och där den i år 2023 släpptes den 25/5 här i landet.

Detta är en blogpost baserad på en privat införskaffad sample.

Kilchoman Loch Gorm Limited Edition (2023) 46%

 WHISKY: Kilchoman Loch Gorm 
 STYRKA:  46%  ÅR:  2023  ÅLDER: NAS
 REGION:  Islay  TYP: Singlemalt  PRIS: 999 kr
 DESTILLERI:  Kilchoman   SB-ART NR:  41418
 PRODUCENT:  Kilchoman   LEVERANTÖR:  Enjoy Wine & Spirits
 ÖVRIG INFO:  100% Sherry Cask Matured Oloroso, 50 ppm, Limited Edition
Mina omdömen: Kilchoman Loch Gorm Limited Edition (2023) 46%

Kilchoman Loch Gorm Limited Edition (2023) 46%DOFT: Robust och sherryrökig inledning där det även kan anas en bakomliggande lätt och härlig lemonton som piggar upp och lyfter. En svag hint av gummidäck kan också hittas tillsammans med de ständigt närvarande mörka sherryfrukterna russin, dadlar och plommon samt lite bränd sirap och läder. Gillas!

SMAK: En ganska stor pott av gumminyanserad rökighet hittas först och längst ner i grytan och som ganska fort får sällskap av de goda sherryinslagen. (Som jag för övrigt tycker är överraskande stora för att komma från en sherrylagrad Kilchoman och där hela smakupplevelsen känns bra balanserad). Ganska söta sherrytoner med svagt läderaktiga i bakgrunden. Kanske även en liten hint av citrusfrukt.

EFTERSMAK: Ganska söt i avslutet som också, förutom sherrynyanserna även har en lätt gumminyanserad rökighet även ända ut tills de allra sista andetagen och där smaken ligger kvar en bra stund i munnen efter man har svalt. Och inte mej emot för detta älskar jag! Lite svagt sherrytorra inslag kommer också in utifrån och här finns ingen större beska att tala om. 

HELHET: En av de bättre Loch Gorm på min lista och ett mycket trevligt återseende av denna whisky! Gillar att sherrykaraktären har blivit så pass mycket tyngre samtidigt som man fortfarande känner igen den karaktäristiska Kilchoman-rökigheten. En dröm vore att testa denna på 50% eller ännu högre fatstyrka.

TOTALPOÄNG: 18,00 / 20,00

Notering: 230922, Sample, (TTO)

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 123 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *