Ardbeg Drum Limited Edition 46%

Den gångna helgen kom i goda vänners lag att användas till ett folieryck som jag väntat lite grann på men där min uppbyggda och spända förväntan tyvärr kom att utbytas mot en liten besvikelse och något grusade förhoppningar. Har nu nån dag så här i efterhand återbekantat mig med denna whisky för en lite mera analyserande djupdykning och ännu en whiskypost för bloggen. 🙂

Ardbeg Drum Limited Edition 46% – En på pappret spännande whisky som skapats med inspiration av fest, karneval och toner av tropiska frukter med hjäp av fat som tidigare lagrat bourbon och rom. Som vanligt och i samband med det årliga firandet av Ardbeg Day släpptes denna begränsade whisky i två utgåvor där den även strikt begränsad fanns att tillgå i den något alkoholstarkare Committee Releasen.

Ardbeg Drum Limited Edition 46%
 WHISKY: Ardbeg Drum Limited Edition 46%
 STYRKA: 46%  ÅR:  2019 ÅLDER: NAS
 REGION: Islay  TYP: Singlemalt PRIS: 1.099 kr
 DESTILLERI: Ardbeg  SB-ART NR: 40506
 BUTELJERARE: Ardbeg  LEVERANTÖR: Moët Hennessy
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Ex-Bourbon Cask, Ex-Rum Cask Finish
Mina omdömen: Ardbeg Drum Limited Edition 46%

DOFT: Lätt fruktig, aningens sötsyrlig inledning på denna Ardbeg. Inte fullt så rökig som förväntat och där röktonerna är ganska ljusa och något träiga med inslag av tropisk frukt (ananas) och snarare nästan grön banan (än mogen banan, som etiketten nämner). Antydan av romnyanser som man får spana lite efter. Lite av en besvikelse faktiskt och där jag hade hoppats på mer djupgående action, större fyllighet och med lite mindre spritig stickighet.

Ardbeg Drum Limited Edition 46%SMAK: Ananas och lite tropisk fruktighet med en ganska ”kall” rökighet som inte känns speciellt balanserad eller fyllig. Även i smaken kan en viss stickig spritighet anas tillsammans med en del tillkommande torra tongångar. Även här ligger de svaga rominfluenserna långt bak och där man även anar lite sälta. Tycker den känns som en ganska ung och enkelspårig och lite spretig whisky. 

ESMAK: Inte fullt så Ardbeg-ig som förväntat och där de rökiga inslagen är mer kalla än varma och är ganska intetsägande. Tyvärr tycker jag även här att det förväntade rominslaget är ganska frånvarande. Utseendemässigt kan också nämnas att whiskyridån (eller whiskylegsen) på glasets kant är ganska smådroppiga och inte så sammanhållande. Hmm… bättre kan ni allt Ardbeg!!

HELHET: En något obalanserad Ardbeg-rökare som jag inte helt tycker levererar (varken rök- eller smakmässigt) som förväntat och där rökigheten känns lite platt och utanpåliggande och är heller inte helt integrerad tillsammans med de andra smakerna. En ganska enkel och (med Ardbeg-mått mätt) slätstruken whisky som tyvärr spretar lite grann och inte lyckas samla ihop det tunga artelleriet riktigt. 

Ev. kommentar: En överprisad Islay-whisky som dock funkar fint som en lite bättre vardagswhisky.

TOTALPOÄNG: 16,00 / 20,00

Notering: 201110, FAN

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 52 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *