Ardnamurchan Sherry Cask Release (2023) 50%

Ifrån skottlands västkust och Adelphis relativt unga destilleri Ardnamurchan (Under sommaren 2014 kom de första dropparna ur pannorna) släpptes här den 23/11 en sherrylagrad whisky som legat på Oloroso- och Pedro Ximènez-fat sedan 2018. Av de faten som använts till Ardnamurchan Sherry Cask Release (2023) 50% har 60% varit orökiga och 40% peated. 

Som en liten för tidig julklapp har freddeboos.se av svenska leverantören Clydesdale AB fått den stora äran att provsmaka några droppar av denna nylanserade highlands-whiskyn. Spännande! 👍😃

Ardnamurchan Sherry Cask Release (2023) 50% Varuprov/samples

(En whiskypost baserat på en gratis sample/varuprov som har nått freddeboos.se-bloggen)

 WHISKY: Ardnamurchan Sherry Cask Release
 STYRKA: 50% FATAD: 2018  ÅR: 2023
 REGION: Highlands TYP: Singlemalt  PRIS: 669 kr
 DESTILLERI: Ardnamurchan SB-ART NR: 41527-01
 PRODUCENT: Ardnamurchan LEVERANTÖR: Clydesdale AB
 NON-CHILL FILTERED: NATURAL COLOR:
 ANTAL FLASKOR: 13998 st (worldwide) DATUM: 23 Nov (Webbläpp)
 FATTYP: Oloroso- och Pedro Ximènez (60% orökiga och 40% peated)
Mina omdömen: Ardnamurchan Sherry Cask Release (2023) 50%

DOFT: Snyggt mahoganyfärgad whisky med riktigt trevliga sherrydofter. Här finns goda inslag av mörka bär och frukter och där tankarna går direkt mot dadlar, russin och söta mörka plommon. I bakgrunden kan en lättare rökslöja anas och kanske även en litet understödjande stänk av kanelkrydda.

SMAK: Tycker den drar lite mer åt det röda vinbärshållet i smaken även om de goda sherryinslagen också kommer fram, fast kanske inte riktigt lika tydligt som i doften. Även de lilla röktonen som också fanns där känns kanske något mer maskerad här i smaken där lite mer träiga inslag kommer fram.

EFTERSMAK: Även en liten god och njutbar besk ton kan också läggas till fast då lite mer mot den avslutande delen som även har lite pepprig kryddighet i sig tillsammans men inslag av gammalt trä, nått stänk av möbelfernissa och en svag och lätt rökighet.

HELHET: En god sherrywhisky som jag tycker har en något större sherrykaraktär i doften än i smaken men som ändå levererar riktigt bra totalt sett och i denna prisklassen. Önskar lite mer av den goda rökigheten som finns i doften och där de goda sherryinslagen gärna hade fått ta ännu större plats i smaken.

TOTALPOÄNG: 16,25 / 20,00 

Vad tycker några andra whiskybloggare om samma whisky:

| Whisky Weekly | Tjeders Whisky | Whiskyplace | Words of Whisky |

Notering: 231127, FAN

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 370 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *