Ingelred Ben Nevis PX Sherry Cask Finish 15 yo (2023) 50,2%

Vid den senaste whiskyprovning av INGEȽREÐ som Amnehärad´s Whisky Club blev inbjudna till av Staffan, en av grundarna till detta whiskymärket, så fanns denna nya 15-åriga single cask-buteljering med ifrån highland-destilleriet Ben Nevis. (säljstart 13/11 – 2023)

Ingelred Ben Nevis PX Sherry Cask Finish 15 yo (2023) 50,2% är en whisky som inledande lagts på ett bourbon-fat för att sedan ges en slutfinish på ett Pedro Ximenez-fat i 6 mån.

”Whiskyn som fanns i glencairnglas nummer två upplevdes hade en något dovare doftton och en lite mer svåridentifierad kryddighet i sig och där “kanel” fanns med som förslag. Även smaktnoten “mandelkubb” kom att diskuteras lite då nån eller några uppfattade en viss bitter nyans som hittades i bakgrunden.”  //AWC

Ingelred Ben Nevis PX Sherry Cask Finish 15 yo (2023) 50,2%
 
 WHISKY: Ingelred Ben Nevis PX Sherry Cask Finish 15 yo (2023) 50,2%
 STYRKA: 50,2%  ÅRGÅNG: 2007 ÅLDER: 15 y.o
 REGION: Highlands  TYP: Singlemalt PRIS: 1.528 kr
 DESTILLERI: Ben Nevis  SB-ART NR:  85889
 BUTELJERARE: Ingelred Whisky  LEVERANTÖR: Clydesdale AB
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Bourbon + PX Sherry Cask Finish (6 mån), (Cask #609, 302 st flaskor)
 

Mina omdömen: Ingelred Ben Nevis PX Sherry Cask Finish 15 yo (2023) 50,2%
(Presenterade smaknoter nedanför är en liten sammanfattning av allas olika uppfattningar kring bordet och som hittades av en eller flera när whiskyn provsmakades – Totalpoängen är dock mina helt personliga).

DOFT: Något dov i doften, med viss sötma och inslag av lite läder, fudgekola och mandelkubb, 

SMAK: Mild, söt, orökig, något uppväxlande, mandelkubb, kryddig kanel, tjock konsistens, mjölkchoklad

ESMAK: Ganska rund i smaken, svag beska, inslag av toffekola, övergår i lakrits, touch av bittermandel

HELHET: God men lite svåridentifierad och orökig whisky, kan vinna på att få lite tid i glaset. 

Ev. kommentar: Tyckte personligen inte den vann så mycket på att vattnas och där PX-fatet gärna hade fått ge ännu lite mer avtryck.

TOTALPOÄNG: 15,75 / 20,00 p

  

Till whiskyklubben AWC som jag är medlem av och även företrädare för så inkom det för några veckor sedan ett spännande mejl och en inbjudan att kunna få smaka på några stycken whiskys ifrån INGEȽREÐ. Speciellt när man också vet att Ingelred som är en stor buteljerare utav Ben Nevis ganska nyligen har lanserat ett helt gäng med nya utgåvor i sitt redan mycket trevliga sortiment med cask strength whisky.

Detta var tänkt som en liten privat whiskysammankomst hemma hos Staffan, som är en av entusiasterna och grundarna bakom detta whiskymärket och hemmahörande i Otterbäcken, inte långt ifrån Gullspång där jag själv och de andra medlemmarna i whiskyklubben bor. Fantastiskt kul(!) och en whiskyprovning givetvis svår att tacka nej till, förstås!  😃

Med som vanligt tyvärr dock lite svårare att få till ett passande datum för alla och där slutligen bara 4 av 6 AWC-medlemmar hade möjlighet att närvara vid denna provningen. Inbjuden fanns också Staffans gode vän Arne ”på macken” som är en lokalt välkänd stor vin- och whiskyentusiast. 

INGELREÐ – Vinter 2023 - En AWC-inbjudning hemma hos Staffan! INGEȽREÐ - Whisky With An Edge - Single Cask - Single Malt Ingelred - whiskyprovning, 2023

Är man kanske intresserad av att läsa lite mer ingående om denna enastående och helt oförglömliga provningen av totalt åtta stycken olika whiskys, varav sex single cask buteljerade Ben Nevis så är rekommendationen att även avlägga ett besök på AWC´s hemsida och huvudinlägget INGELREÐ – Vinter 2023.

Detta whiskyinlägget presenterar andra whiskyn ut i för kvällen (glas nr 2 från vänster i bilden nedanför):

INGEȽREÐ-lineup - Vinter 2023

Hela whiskyprovningen kördes som ett blindprov och där varje whisky smakades gemensamt och var för sig och kom sedan att diskuteras. Vi fick också försöka komma med gissningar på både fatursprung, ålder och även alkoholstyrka innan Staffan därefter presenterade facit (som hittades på baksidan av det snygga glasunderlägget med AWC-loggan på!). Inte helt lätt men rikigt kul och verkligen intressant!

 Fortlöpande presentation av startlinan för denna maffiga INGEȽREÐ-flight! Ej klara whiskys kommer upp senare.
glas #1
glas #2
glas #3
glas #4
glas #5
glas #6
glas #7
glas #8

Vill man följa INGEȽREРpå sociala medier hittas de här: Facebook | Instagram

Ingelred - lineup - AWC-provning - 2023 Ingelred Whisky

Resterande provade whiskysorter ifrån denna mycket trevliga provningen kommer upp så fort de hunnit sammanställas! Slutligen ett jättestort TACK till Staffan för all god whisky! Och för bjudpizzan!! 😀👍

Notering: 231215. INGEȽREÐ Vinter 2023

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 203 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *