Ardnamurchan AD/Sherry Cask Release, Peated (2023) 50%

En annan whisky som också fanns med ”som en katt bland hermelinerna” vid den mycket generösa och trevliga INGEȽREÐ Vinter 2023-provningen var denna nya Ardnamurchan AD/Sherry Cask Release, Peated (2023) 50%. En sherryrökwhisky lagrad på Oloroso och PX-fat och där den första batchen är skapad av 31 st fat varav 25 st med rökig malt och 6 st orökiga. Denna finns i sortimentet hos Cydesdale AB.

”På den västligaste punkten på det skotska fastlandet står det ståtliga Ardnamurchan Lighthouse. På väg ut till denna utsiktspunkt passerar man den lilla byn Glenbeg. Där vid viken Glenmore Bay ligger Ardnamurchan Distillery. Ett modernt destilleri som är byggt av ägarna till den oberoende buteljeraren Adelphi Distillery.” //Clydesdale

Ardnamurchan AD/Sherry Cask Release, Peated (2023) 50%
 
 WHISKY: Ardnamurchan AD/Sherry Cask Release, Peated (2023) 50%
 STYRKA: 50%  ÅRGÅNG: 2023 ÅLDER: NAS
 REGION: Western Highlands  TYP: Singlemalt PRIS: 649 kr
 DESTILLERI: Ardnamurchan  SB-ART NR:  11606
 PRODUCENT: Ardnamurchan  LEVERANTÖR: Clydesdale AB
 ÖVRIG INFO: Fattyp: 31 st Sherryfat (Oloroso + PX) varav 25 st med rökig malt och 6 st orökiga
 

Mina omdömen: Ardnamurchan AD/Sherry Cask Release, Peated (2023) 50%
(Presenterade smaknoter nedanför är en liten sammanfattning av allas olika uppfattningar kring bordet och som hittades av en eller flera när whiskyn provsmakades – Totalpoängen är dock mina helt personliga).

DOFT: Sherryklingande doft med en något rökig ton och där även en lätt mineralisk petroliumnot kommer fram tillsammans med svag vaniljkola och även lite gummi. 

SMAK: Härlig sherryrökare med inslag av lite bränt socker, gummi i sällskap av smörig gräddkola, fikon, ekfat och vanilj.

ESMAK: Torvrök, dadlar och sultanrussin är några av de mycket goda inslagen som hänger kvar en ganska lång stund i munnen. 

HELHET: En riktigt trevlig sherrywhisky med en god och balanserad rökighet. Dessutom inte heller jättedyr!

Ev. kommentar: En av aftonens mest omtyckta whisky, totalt sett.

TOTALPOÄNG: 18,00 / 20,00 p

  

Till whiskyklubben AWC som jag är medlem av och även företrädare för så inkom det för några veckor sedan ett spännande mejl och en inbjudan att kunna få smaka på några stycken whiskys ifrån INGEȽREÐ. Speciellt när man också vet att Ingelred som är en stor buteljerare utav Ben Nevis ganska nyligen har lanserat ett helt gäng med nya utgåvor i sitt redan mycket trevliga sortiment med cask strength whisky.

Detta var tänkt som en liten privat whiskysammankomst hemma hos Staffan, som är en av entusiasterna och grundarna bakom detta whiskymärket och hemmahörande i Otterbäcken, inte långt ifrån Gullspång där jag själv och de andra medlemmarna i whiskyklubben bor. Fantastiskt kul(!) och en whiskyprovning givetvis svår att tacka nej till, förstås!  😃

Med som vanligt tyvärr dock lite svårare att få till ett passande datum för alla och där slutligen bara 4 av 6 AWC-medlemmar hade möjlighet att närvara vid denna provningen. Inbjuden fanns också Staffans gode vän Arne ”på macken” som är en lokalt välkänd stor vin- och whiskyentusiast. 

INGELREÐ – Vinter 2023 - En AWC-inbjudning hemma hos Staffan! INGEȽREÐ - Whisky With An Edge - Single Cask - Single Malt Ingelred - whiskyprovning, 2023

Är man kanske intresserad av att läsa lite mer ingående om denna enastående och helt oförglömliga provningen av totalt åtta stycken olika whiskys, varav sex single cask buteljerade Ben Nevis så är rekommendationen att även avlägga ett besök på AWC´s hemsida och huvudinlägget INGELREÐ – Vinter 2023.

Detta whiskyinlägget presenterar sjunde whiskyn ut i för kvällen (glas nr 7 från vänster i bilden nedanför):

INGEȽREÐ-lineup - Vinter 2023

Hela whiskyprovningen kördes som ett blindprov och där varje whisky smakades gemensamt och var för sig och kom sedan att diskuteras. Vi fick också försöka komma med gissningar på både fatursprung, ålder och även alkoholstyrka innan Staffan därefter presenterade facit (som hittades på baksidan av det snygga glasunderlägget med AWC-loggan på!). Inte helt lätt men rikigt kul och verkligen intressant!

 Fortlöpande presentation av startlinan för denna maffiga INGEȽREÐ-flight! Ej klara whiskys kommer upp senare.
glas #1
glas #2
glas #3
glas #4
glas #5
glas #6
glas #7
glas #8

Vill man följa INGEȽREРpå sociala medier hittas de här: Facebook | Instagram

Ingelred - lineup - AWC-provning - 2023 Ingelred Whisky

Resterande provade whiskysorter ifrån denna mycket trevliga provningen kommer upp så fort de hunnit sammanställas! Slutligen ett jättestort TACK till Staffan för all god whisky! Och för bjudpizzan!! 😀👍

Notering: 231215. INGEȽREÐ Vinter 2023

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 413 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *