Lagg Heavily Peated Inaugural Release 2022 (Batch 2, Ex-Oloroso Sherry Cask) 50%

Med en kortare lagringstid på ex-bourbonfat i bara 30 månader följt av 6 månader i 55-liters Oloroso sherry-fat har det nu blivit dags att få ta del av dessa gyllene droppar whisky ifrån det nya rökdestilleriet ute på den skotska ön Arran. (Den största ön i Firth of Clyde).

Till denna nya whiskyn och singlemalten (som är dubbeldestillerad) och som nu också har nått oss här i landet med ett fåtal flaskor (342 st av 10.000 st) via importören Symposion AB har man ifrån destilleriet använt sig av hårt torvrökt (50ppm) mältat korn av sorten Concerto. Whiskyn är för övrigt ej kylfiltrerad eller har några andra tillsatta färgämnen. Säljstart 13/4 – 2023

Detta är den andra whiskyn ut av tre, se den tidigare smakade: Batch 1

Detta är en whiskypost baserad på en ’freebee-sample’ till freddeboos-bloggen.

Lagg Heavily Peated Inaugural Release 2022 (Batch 2, Ex-Oloroso Sherry Cask) 50%
 
 WHISKY: Lagg Heavily Peated Inaugural Release 2022 (Batch 2, Ex-Oloroso Sherry Cask) 50%
 STYRKA: 50%  ÅR: 2019 ÅLDER: (3 yo)
 REGION: Isle of Arran  TYP: Singlemalt PRIS: 995 kr
 DESTILLERI: Lagg Distillery  SB-ART NR:  4137701
 PRODUCENT: Arran Distillers  LEVERANTÖR: Symposion AB
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Ex-Oloroso Sherry Cask (50 ppm), Batch 2, Antal flaskor: 10000 st (342 st swe).
 
Mina omdömen: Lagg Heavily Peated Inaugural Release 2022 (Batch 2, Ex-Oloroso Sherry Cask) 50%

DOFT: (4,25/5,00 p) Inbjudande doft som bär spår av både gräddkola, mjölkchoklad, mörka bär och där man bland de sherryklingande nyanserna också bjuds på en hel del trevlig torvrökighet.

SMAK: (4,00/5,00 p) En 24-karats guldskimrande whisky med ganska klibbiga whiskylegs trots sin unga ålder. Med en nästan överraskande mjuk inledning där det dröjer nån sekund innan smakerna blommar ut och där kakao, sultanrussin, gräddkola och lite kryddig kanel breder ut sig. Med en lätt och efterföljande beska. Tycker dock tyvärr att den goda och inledande torvrökigheten som kunde hittas i doft tappat lite av sin tyngd.

ESMAK: (3.75/5,00 p) Avslutet är också lätt sherrynyanserat och där mjuka inslag blandas med en något lite fatbesk ton. Hade för min del vunnit på lite större rökavtryck i den avslutande delen.

HELHET: (4.00,5,00 p) En spännande ung whisky som har en hel del härlig sherrykaraktär att upptäcka och där det även finns en bakomliggande torvrökighet som lite grann här tar ett steg tillbaka.

Ev kommentar: Whisky med hög potential och riktigt trevlig med tanke på dess unga ålder och korta mognadsgrad. Lite bättre doft än smak är mitt helt personliga tycke om det jag nyss har smakat på. Defintivt en whisky att hålla ögonen på framöver…

TOTALPOÄNG: 16,00 / 20,00 p

Notering: 230419, Varuprov/sample (Symposion)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 138 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *