Loch Avon Peated Whisky (Blended) 3 YO 40%

Mörkrets tid är här för att stanna ett tag och där jag under nån vecka eller två och i rådande förkylningstider nu har sippat på Loch Avon Peated Whisky (Blended) 3 YO 40%. Denna lanserades för nästan exakt ett år sedan och är en av de billigaste rökiga whiskys som i nuläget går att köpa på bolaget. 229 kr! Va, är det ens drickbart, undrar säkert många? Dessutom på PET-flaska och med plastskruvkork.

Ja, ett av de lyxproblem man som whiskybloggare kan behöva förhålla sig till är när man ev. kommer till själva poängsättningen av all den whisky man smakar på och som även är ett ämne som i whiskykretsar har stötts och blötts i nästan alla oändlighet och om huruvida en poängskala är rättvisande eller inte. (vissa gillar den officiellt mest använda 100-gradiga skalan medan andra kanske kör med andra upplägg) En del whiskybloggare väljer att kanske inte sätta några poäng alls utan att bara ge sina omdömen och detta är givetvis helt upp till var och en.

För egen del tycker jag ändå det ändå är ett ganska bra sätt att snabbt kunna få en liten uppfattning om vart någonstans man kanske skall lägga sina förväntningar på en specifik whisky och när man läser någons blogg. Ja, förutsatt då att man sedan tidigare vet vart nånstans bloggarens åsikter om vissa typer av whisky ligger. För allt som har med whiskybetyg att göra blir ju som sagt väldigt personligt och så även med allas våra så kallade omdömen.

Det nämnda problemet jag tänker på är när man smakar på en ”billigare” whisky och som av många whiskykännare, bloggare, konnässörer eller whatsoever skulle klassa ner på direkten och ge i stort sett noll poäng, då den ”på förhand” redan förlorat matchen i stort sett oavsett hur den smakar då den ej har rätt status, är dyr nog eller har en massa år på fat eller har rätta ursprunget/firman bakom sig. Men om man stannar och stoppar upp ett tag i den rådande whiskyhysterin och tänker ett par varv till (och medans man så klart sippar) på sin billiga whisky. (Och som många inbitna whiskydrickare knappt ens skulle bemöda sig med att öppna och smaka på…)

Nått måste den ju väl ändå vara värd? Eller?? I denna prisklassen? Kanske har man till och med smakat nått som varit sämre än detta och som dessutom har kostat lite mer än detta, eller till och varit med ännu betydligt dyrare än så?? (Det har jag definitivt!!) Och är alltid gammal och åldrad whisky dyngbra och alltid bättre än yngre? Vilken är den bästa whiskyn i denna prisklassen (under 300 kr) och går det ens att dricka detta?? Och eller kanske ännu värre, bjuda sina fullfjädrade och så kallade whiskysnobbar på?

Ja, det är ju det som sagt som sagt är frågan men här kommer ett litet förslag. Ge dem ett par tre centiliter av denna ’Perfectly Peated’-whisky i ett enskilt blindprov (eller vid en större blindprovning) och be dem återkomma, både med sina poäng och omdömen… och kanske även med gissning på whiskysort.

För sin låga ålder och i sin prisklass ger jag denna 15.00/20.00 p. Detta funkar (för min del) och som vardagswhisky vilken måndagskväll i veckan, när som helst! Dessutom en perfekt förkylningswhisky!

Take it or leave it, ett litet tips från coachen! 🙂

Denna whiskyposten bygger på en egen inhandlad flaska av denna blended-whisky.

Loch Avon Peated Whisky (Blended) 3 YO 40%

 WHISKY: Loch Avon Peated Whisky
 STYRKA: 40%  ÅR: 2022  ÅLDER: 3 yo
 REGION: Skottland  TYP: Blended  PRIS: 229 kr
 DESTILLERI: Polini Group  SB-ART NR:  41313
 PRODUCENT: Mackmyra  LEVERANTÖR: Beer & Spiritpartners Nordic
 INFO: ”Finest Blend of Grain and Scotch Malt Whisky”, PET-flaska, plastskruvkork
Mina omdömen: Loch Avon Peated Whisky (Blended) 40%

DOFT: Lätt fruktig, ”aprikosig” doft med inslag av gräddkola och med liten rökig ton.

SMAK: Gräddkola med lite maltig touch och med en genomgående lättare torvrökighet i bakgrunden. Kanske kan även lite ljus sirap och halm uppfattas. 

EFTERSMAK: Lite kvarhängande kolatoner och med svaga torvrökiga inslag.

HELHET: Vrålungt och vrölbillig whisky men som för sin prisklass ändå har en viss finess och där de rökiga inslagen inte är helt oävna. Givetvis ett stort plus i kanten för åldersangivelsen!

Ev. kommentar: Funkar helt klart som bjudwhisky efter tolvsnåret och till kanske något mindre erfarna whiskyvänner. Biter även bra på vissa förkylningssymtom! 😀

TOTALPOÄNG: 15,00 / 20,00 

Notering: 221122, FAN

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 441 times, 2 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *