Glenglassaugh Portsoy (2023) 49,1%

Mitt svar och gissning på årets första hemliga blindsample ifrån AWC gick ju ungefär som vanligt sisådär! Ingen i whiskyklubben lyckades inte heller denana gången pricka in det rätta svaret som denna omgången var den maritimt och “richly peated” Glenglassaugh Portsoy (2023) 49,1%. Detta är en whisky som för övrigt är en kombination av sherry-, bourbon- och portvinsfat och är en sammansättning med Master Blender Rachel Barrie vid spakarna och som har över 30 år bakom sig inom whiskyindustrin.

Glenglassaugh Portsoy (2023) 49,1%
 
 WHISKY: Glenglassaugh Portsoy
 STYRKA: 49,1%  ÅR: 2023 ÅLDER: NAS
 REGION: Highlands  TYP: Singlemalt PRIS: 652 kr
 DESTILLERI: Glenglassaugh  SB-ART NR:  41465
 PRODUCENT: BenRiach Distillery  LEVERANTÖR: Just Drinks Sweden
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Kombination av sherry-, bourbon- och portvinsfat
Mina omdömen: Glenglassaugh Portsoy (2023) 49,1%

SORT: (Min gissning) Kilchoman Cognac Cask Matured 50% (FEL!)

DOFT: Mycket fyllig och ’marmeladig’ och orökig doft med en ganska hög andel torkade aprikoser och honung. Här finns även någon liten persika och där en del god sötma också kommer fram.

SMAK: Här hittas förutom honung även en större andel fruktrökiga inslag (som också går lite på djupet, så där göttigt!) och där munkänslan är ganska tjock och krämigt fyllig.

ESMAK: Känns kanske något lite avhuggen i finishen (även om avslutet ändå är ganska långt) och där en viss stramhet även tillkommer. Här finns även en del kvarvarande rökighet som förhöjer. Lite kanel kan också hittas och som ger ett lite pepprighet.

HELHET: Överlag en god whisky som har en trevlig doft och med en ganska kraftfull smak som också har en hel del torvrökiga inslag. Bra alkoholnivå (50%?). Ännu lite mer tryck smakmässigt hade för min del varit en bonus.

TOTALPOÄNG: 16,50 / 20,00

För att zooma - högerklicka i bilden, välj "öppna bild i ny flik" För att zooma - högerklicka i bilden, välj "öppna bild i ny flik" För att zooma - högerklicka i bilden, välj "öppna bild i ny flik"

Notering: 240131, AWC-sample #101, Amnehärad´s Whisky Club, (HHG)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 62 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *