Kneippen-provning – ”Bra från förr och lite nytt” – med @jimtorarp

När whiskyentusiasterna bakom Kneippen Whisky ifrån Norrköping åter bjuder in till whiskyprovning på temat ”Bra från förr och lite nytt” så vet man ju givetvis inte riktigt vad som väntar men där man självklart blir nyfiken och vill hänga på. Till denna *halva blindprovningen* så var det åter Jim Torarp (@jimtorarp) som stod som provningsledare och där man på förhand via Kneippen-sidan kunde få lite förhandsinfo  vilka sorter som skulle smakas under denna online och Google Meet-träffen. 

Kneippen-provning - "Bra från förr och lite nytt" - med @jimtorarp Startfältet vid whiskyprovningen - "Bra från förr och lite nytt"

I detta sex stycken starka startfältet så fanns det fyra återkommande whiskys och två helt nya oprovade sorter. I vanlig ordning var dessa uppsamplade (drygt 2 cl av varje) och hemleverade i lagom tid till provningen och där en länk till whiskymötet sedan kunde inhämtas ifrån anmälningssidan en stund innan. Ett för övrigt och i mitt tycke ett mycket tilltalande upplägg och där det enda som krävs för att deltaga är en uppkopplad dator med webkamera och ett glatt humör. Ja, och så lite av intresse av att njuta och diskutera whisky då också förstås! 🙂 

– Annandale
– The Glenallache
– Glen Scotia (Ny)
– Inchgower
– Benromach (Ny)
– Croftengea (Loch Lomond)

Till denna onlineprovningen så blev vi tyvärr något till antalet få anmälda och där vi var endast fyra stycken deltagare totalt (inkl. provningsledare Jim). Lite synd kan kanske tyckas men med möjligtvis en tung ekonomisk januari-månad i bagaget för många så är det kanske inte så mycket att orda om. En fördel med att vara ett något mindre deltagarantal är ju att diskussionerna ofta kanske blir något djupare och mer ingående. Vid ett större antal så blir provningarna kanske lite mer åt hållet av en föreläsning. 

Kneippen-provning "Bra från förr och lite nytt"

Själva provningsupplägget av dessa *halva blindprov* (då vi visste och om man hade förhandskollat lite på hemsidan) vilka whiskysorter som skulle ingå men inte i vilka glas de fanns upphällda kördes enligt vanliga proceduren att smakas ifrån ett till sex och där facit presenterades efter varje sort.

Benromach Germany exclusive 1st fill sherry/bourbon casks (2022) 48% A.D.rattray Inchgower 12yo CS cask #802122 bourbon hogsheads 56,1% SMWS 122.45 Jucy Chardonnay, 9yo 2nd fill bourbon 60,6% The Glenallachie 2011 single cask 11yo Ruby port pipe for EU #6 58.2% SMWS 93.203 Mighty and mineralic, 8yo 1st fill bourbon 59,3% Best dram, Annandale (peated) 6yo 1st fill bourbon, cask #567 56,2% 

Startfält - "Bra från förr och lite nytt" med @jimtorarp (Kneippen Whisky)

1: Första whiskyn ut för denna aftonen och vid denna onlineträffen var den nyinköpta speyside-whiskyn Benromach Germany exclusive 1st fill sherry/bourbon casks (2022) 48% – En whisky som hade en mycket fantastisk och fyllig doft (frågan om kanske inte kvällens allra överlägset bästa?) och som bjöd på härliga sherrytoner med inslag av bourbon/vanilj och en del kryddighet. Som ett nyöppnat russinpaket med en liten bakomliggande rökighet och där smaken hade en viss fatbesk ton i botten och där det även här fanns en påtaglig kryddighet. (Ps. kolla även gärna in detta inlägget om en ursnygg Benromach-penna jag haft den stora glädjen att vinna!)

2: Kvällens andra och ganska blekfisa blindprov var A.D. Rattray Inchgower 12yo CS cask #802122 bourbon hogsheads 56,1%. En något fänkålsdoftande historia ifrån IB-buteljerare A.D Rattray och som av några uppfattade även hade en lätt fatbeska i sig. Personligen tyckte jag mig även finna en del ”sura bilar” nånstans långt där bak. Flera tyckte att även denna hade en mycket tilltalande doft medans jag personligen inte riktigt delade denna åsikten fullt ut och där jag tyckte den istället var något tam och anonym. (så är det, alla kan inte alltid tycka lika och det är ju också detta som är en del av hela tjusningen med whisky!) 

3: Whiskyn i det tredje glaset, SMWS 122.45 Juicy Chardonnay, 9yo 2nd fill bourbon (Loch Lomond, Croftengea) 60,6% var inte heller det någon direkt färgrik historia men som istället kompenserade detta med att ha en mycket förträfflig och god doft av gröna druvor, grönt tea och päron. I den helt orökiga smaken fanns det även en liten tillkommen kryddighet som gav god karaktär och där den härliga smaknoten ”smält päronglass på en barntallrik” kunde skrivas under av många av oss. Detta blev för övrigt min bästa whisky och även hela provningens totala vinnare denna kvällen.

4: Den fjärde provade whiskyn i detta mycket trevliga startfältet var The Glenallachie 2011 single cask 11yo Ruby Port Pipe for EU #6 58.2%. En sherryfärgad whisky fylld med söt fruktighet, lätt tropiska inslag och där möjligen en lätt vinösitet kunde skönjas lite längre bak. Även denna whiskyn upplevdes av många ha en mycket trevlig och god doft! För övrigt min personliga tvåa denna aftonen.

5: I det näst sista glaset ut fanns SMWS 93.203 ”Mighty and mineralic” 8yo 1st fill bourbon (Glen Scotia) 59,3% och som för egen del upplevdes ha en något karaktäristisk och lite speciell doft. Här hittades bland annat sotiga stenar, jordisk mineral och smaken av skitig verktygslåda. Även en del smuldegspaj kom fram efte en tid i glaset. För min del blev detta nyinköp kvällens lägst betygsatta whisky.

6: Sist ut var en var whiskyn Best dram, Annandale (peated) 6yo 1st fill bourbon cask #567 56,2% och som var en återprovning (även för egen del) och som trots sina ganska unga år upplevdes av flera ha en ganska balanserad rökighet och med lite goda och lätta citrustoner i smaken. Denna whiskyn tyckte även flera vann rejält med att vattnas ned lite och där den då växte betydligt. (För min del ifrån 15,25 till 15,50 p och där jag hade gett den 15.00 p / 20,00 p i betyg vid den förra provningen). 

En mycket trevlig (trots få anmälda) och spännande provning med flertalet goda whiskys och där jag personligen uppskattar det när alkoholhalten inte på förhand är alltför nedvattnad. (helst gärna över 46%).

Tyckte även att det var skoj att åter få bekanta mig med ny whisky ifrån SMWS och där mitt egna lilla långsamtgående projekt om att försöka kunna smaka på åtminstonde en utgåva ifrån varje nummerkod och destilleri som SMWS buteljerar ifrån fortgår så sakteliga… (Och skulle det råka finnas nån i min ”närmaste whiskyvänkrets” som har nån för mig ännu osmakad SMWS-whisky så är jag självklart öppen för alla förslag och där en närmare kontakt gärna får tas för ev. möjligt samplesbyte – se gärna under bokstaven S i whiskymenyn för tidigare smakade sorter i nummerordning – eller använd whiskydatabasens sökfunktion).

Den totala sammanställningen för gruppen och för denna aftonens Google Meet-provning blev:

Whisky 1. 1 röster
Whisky 2. 2 röster
Whisky 3. 3 röster (Kvällens VINNARE!) 👍👌😃
Whisky 4. 2 röster
Whisky 5. 0 röster
Whisky 6. 0 röster 

Mina egna personligt satta omdömen och poäng för varje whisky kommer som vanligt att presenteras här på bloggen förtlöpande framöver och allteftersom varje enskild whisky har hunnit sammanställas.

Kneippen-provning – ”Bra från förr och lite nytt” – med @jimtorarp Mina poäng
WHISKY 1: Benromach Germany exclusive 1st fill sherry/bourbon casks (2022) 48% – (Wb) 15,75/20,00 p
WHISKY 2: A.D.rattray Inchgower 12yo CS cask #802122 bourbon hogsheads 56,1% – (Wb) 15,25/20,00 p
WHISKY 3: SMWS 122.45 Juicy Chardonnay, 9yo 2nd fill bourbon (Croftengea) 60,6% – (Wb) 16,50/20,00 p
WHISKY 4: The Glenallachie 2011 single cask 11yo Ruby port pipe for EU #6 58.2% – (Wb) 16,25/20,00 p
WHISKY 5: SMWS 93.203 Mighty and mineralic, 8yo 1st fill bourbon (Glen Scotia) 59,3% – (Wb) 15,00/20,00 p
WHISKY 6: Best dram, Annandale (peated) 6yo 1st fill bourbon, cask #567 56,2% – (Wb) 15,50/20,00 p

Ännu en gång ett jättestort tack till Jim (@jimtorarp) och alla Ni andra som valde att hänga med på denna mycket trevliga provningen och där vi förhoppningsvis åter kommer att kunna mötas över några goda whiskys längre fram. 👍🏆🥇🙌 (Vill man följa mig på instagram hittas jag på @freddeboos)

Tidigare provningar som freddeboos.se har haft den äran att deltaga vid kan hittas här, här här och här!
Kan också avslöja att det här framöver på bloggen kommer att bli en del inlägg om egna Kneippen-buteljeringar som jag har fått ta del utav och som här skall avnjutas och givetvis bedömas… 😀

Bra från förr och lite nytt - av Jim Torarp (Kneippen Whisky)

Notering: 240208, Google Meet-provning – ”Onlineprovning – ”Bra från förr och lite nytt”

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 95 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *