Onlineprovning – ”En utfryst original bottling” – Av @jimtorarp (Kneippenwhisky)

När chansen och möjligheten dyker upp att få smaka på ännu lite mer whisky så tackar man naturligtvis inte nej och där det åter var Jim Torarp (@jimtorarp) ifrån whiskybloggen Kneippen Whisky.se som hade bjudit in till en onlineprovning på temat ”En utfryst original bottling”.

Onlineprovning - "En utfryst original bottling" - Av @jimtorarp (Kneippenwhisky)

En onlinewhiskyprovning med ett upplägg på sju stycken hemliga/omärkta whiskys (á 3 cl) och där aftonens startfält smakades i turordning samtidigt som alla vi provningsdeltagare (tror vi blev 12 st totalt) fick fortlöpande information ifrån Jim som var värd och arrangör för denna webcam-whiskyprovningen.

Redan första whiskyn ut i denna spännande linan visade sig faktiskt vara det ”svarta fåret” och den enda och ”utfrysta” orginalbuteljeringen i denna uppställningen och var en Loch Lomond Inchmurrin 40%. En i min mun (och flera andras) en ganska klen, tam och lite ointressant whisky och där den låga procenten förmodligen hade en del inverkan till det. Whiskyn i sig dock ändå ganska god och lite så där ”maltigt smörblommig” och där det även, tyckte jag fanns en liten lätt ”grainig” touch som kunde anas.

Lineupen (ej i startordningen) vid provningen "En utfryst original bottling"

Lineupen (ej i startordningen) vid provningen ”En utfryst original bottling”

Whisky nummer två (nr tre på bilden) var en Irländsk buteljering ifrån Berry Bros & Rudd och med det lite konstiga namnet Craoi na Móna 10 yo 46% ( ’Heart of the Peat Bog’) och som jag tyckte hade en riktigt trevlig doft och som blev ännu bättre med tiden. Smaken upplevdes som ganska fyllig och med relativt hög fruktighet och där det även fanns ett lite torrare instick. Denna hade även fått sig en avslutning på peated-fat vilket också kunde anas och där det fanns en liten antydan av rökig torv.

Den tredje whiskyn (nr två på bilden) som smakades visade sig vara en ung och god Lowland-whisky på bara 6 år (buteljerad 2015 av Best Dram) ifrån Annandale-destilleriet och som (i min gom) upplevdes som ganska smakrik och lite lätt pepprig. Detta var också aftonens första whisky med lite högre buteljeringsstyrka på hela 56,2% och som gav utrymme för nån extra tillsatt droppe vatten för den som ville.

Ifrån buteljerare och whiskyfirman That Boutique-y Whisky Company kom kvällens fjärde whisky och som vanligt hade en snygg och nästan serietidnings-liknande etikett (den näst sista flaskan ifrån höger i bilden). Ursprunget till denna whiskyn var en buteljerad 8-årig Glenallachie (batch 2) 53,9% ifrån Speyside-området och som av både mig och andra upplevdes ha lite lätta undertoner av sherry i sig.

"En utfryst original bottling" - Av @jimtorarp

Ifrån destilleriet beläget vid foten av skottland högsta berg Ben Nevis kom den femte whiskyn och som också till utseendet var den mörkaste whiskyn i glaset. En IB-buteljering ifrån välkända Signatory Vintage och för deras whiskyserie Horsemen & Archangels. Detta är en dubbellagrad whisky på First Fill Oloroso Sherry Butt + 2nd Fill Port Pipe på 58,5% och som destillerades under 2014 och sedan butljerats under 2023 för tyska Kirch Whisky Import. Denna singelmalten ifrån höglandet gick hem hos många på provningen och blev också startfältets bästa whisky vid den avslutande omröstningen. (Där två valdes ut)

Med oss på provningen fanns även två stycken Islay-whiskys och där whisky nummer sex som också den var en buteljering ifrån Signatory Vintage visade sig vara en 10-årig Caol Ila som legat på en hogshead-tunna och som ingår i whiskyserien ”The Un-Chillfiltered Collection”. Denna svagt fruktiga whisky med hyggligt stor rökighet och med härligt askiga och lätt kreosotiga inslag blev också och kanske inte så överraskande min personliga favorit för kvällen. (flaskan mitt i startfältsbilden ovan – nr 4 från vänster)

Sista whiskyn ut var också den som sagt en Islay-rökare, om än (i min mun) med något tamare och lite mer ofylligare smak och rökighet men ändå med riktigt trevlig smak. Även detta var en Signatory Vintage-buteljering för Kirch Whisky Import och där whiskyn ursprungligen kom ifrån Bunnahabhain. En 8-åring på 48% och där man använt sig av återkolade Hogshead-fat. Enligt min åsikt kanske dock inte fullt så ”heavily peated” som etiketten antyder om. (flaska nummer sju och längst ut till höger i bild)

Startfält och lineup – onlineprovning – ”En utfryst original bottling” Mina poäng
WHISKY 1: Loch Lomond Inchmurrin 40% – (whiskybase) 13,25/20,00 p
WHISKY 2: Berry Bros & Rudd Craoi Na Móna 10 yo 46% – (whiskybase) 14,75/20,00 p
WHISKY 3: Best Dram Annandale 6 yo 56.2% – (whiskybase) 15,00/20,00 p
WHISKY 4: The Boutique-y Whisky Company Glenallachie 8 yo 53.9% batch 2 – (whiskybase) 15,75/20,00 p
WHISKY 5: Signatory Vintage Ben Nevis 8 yo (Arch Angel)  58.5% – (whiskybase) 16,00/20,00 p
WHISKY 6: Signatory Vintage Caol ila 10 yo (The Un-chillfiltered Collection) 46% – (whiskybase) 16,25/20,00 p
WHISKY 7: Signatory Vintage Bunnahabhain Staoicha Heavily Peated 8 yo 48% – (whiskybase) 16,00/20,00 p
Aftonens totala röstsammanställning blev: Whisky #1:0 – #2:3 – #3:4 – #4:3 – #5:6 – #6:2 – #7:3  

Ett stort tack till Jim (@jimtorarp) för ännu en mycket trevlig provning och givetvis också till alla Ni andra som också var med och bidrog med all Er kunskap, tankar och åsikter på denna sittningen. Förhoppningsvis kanske vi ses snart över ett gäng med goda och spännande drams igen! 😃👍🏆
(i vanlig ordning kommer mina omdömen, noter, poäng, betyg osv. närmare och för varje sort och var för sig att presenteras här på freddeboos-bloggen framöver och så snart de har hunnit att sammanställas)

Se även gärna här en tidigare provning som freddeboos.se har haft den äran att deltaga vid.


”Jim Torarp och har haft sitt whisky intresse sedan 2013 men som tog fart 2016.

– Jag började med Laphroaig 10 som jag blev tipsad av en arbetskollega som tyckte att jag skulle prova på whisky. Sagt och gjort så köpte jag en 35 cl flaska på systemet och blev kär i röken direkt. Genom åren så har det gått från rök till sherry till rödvinsfat lagring och nu senaste tiden så uppskattar jag mer bourbonlagrade whiskies.

– Det har tagit fart senaste 2 åren med provningar och online provningar är något som jag brukar hålla 1 gång i månaden för även om lokala provningar är kul så är det många i whisky communityt som inte bor nära där jag bor i Norrköping och då fungerar det väldigt bra med online provningar. Jag gillar att dela mina whiskies med andra då det känns som det är omöjligt att dricka upp och det gör det möjligt att öppna mer nytt i skåpet med. 2023 i år så var jag Whisky domare på Göteborgs öl och whiskymässa där vi provade 140 st whiskies på två dagar, mycket utmanande men kul.

Kneippen whisky är något som jag Jim Torarp driver tillsammans med Fredrik (@Whisky_by_Fredrik) och Robert (@whisky_robert) och där vi experimenterar med små casks 3L-5L mättar tunnorna och gör finish på olika whiskies.

Senaste Släppen nu har varit:
– Benriach malbec cask finish https://kneippenwhisky.se/whisky/benriach-malbec-cask-finish/
– Glencadam rödvins finish https://kneippenwhisky.se/whisky/glencadam-red-wine-cask/
– Omar Muscadel vins finish https://kneippenwhisky.se/whisky/omar-muscadel-cask-finish/
– Kilchoman Rioja cask finish https://kneippenwhisky.se/whisky/kilchoman-rioja/

Notering: 230609, Onlineprovning – ”En utfryst original bottling” – Av @jimtorarp – (Kneippen Whisky)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 71 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *