Meet-provning – ”En tredjedel världswhisky, en tredjedel speyside, en tredjedel highland.” – av @jimtorarp

Hade äntligen möjlighet att åter få en lucka i schemat och kunna närvara vid den inbjudna Google Meet-provningen – ”En tredjedel världswhisky, en tredjedel speyside, en tredjedel highland.” En onlineprovning som hostades utav Jim Torarp (@jimtorarp) och som ägde rum i torsdags den 12 Okt.

Vid denna onlineprovningen kom det tillsammans med 13 stycken (inklusive mig själv) andra whiskyentusiaster att provas sex olika whiskysorter och där upplägget var helblint, dvs. vi hade inte en susning om vad som fanns i glasen. Ja, förutom då med en viss härledning av provningens själva tema – två världswhiskys, två speyside-whiskys och två ifrån highland.

"En tredjedel världswhisky, en tredjedel speyside, en tredjedel highland." "En tredjedel världswhisky, en tredjedel speyside, en tredjedel highland."

Precis dyngsvårt som vanligt men samtidigt riktigt spännande och att med hjälp av alla ens tillgängliga sinnen försöka utforska och komma fram till en gissning på vad för sorts whisky det var som vi smakade.

Varje whisky kom att provsmakas i tur och ordning och där vi hade möjlighet att diskutera med varandra samtidigt som vi till vår hjälp hade också vår eminente provningsledare Jim som hjälpte till och styrde oss in mot rätt mål samtidigt som vi kom med våra gissningar på både sorter och whiskyområden. Vi fick också till uppgift att försöka luska ut vilken alkoholnivå vi trodde att varje whisky låg på. Inte heller det ett helt lätt arbete men där många av deltagarna faktiskt hamnade ganska nära rätt på flera av sorterna.

"En tredjedel världswhisky, en tredjedel speyside, en tredjedel highland." av @jimtorarp

”En tredjedel världswhisky, en tredjedel speyside, en tredjedel highland.” av @jimtorarp

Lambertus1. Först ut i det första glaset hade vi att göra med en ”världswhisky” i form av en 10-årig single grain whisky ifrån Lambertus och Radermacher Distillery i Belgien. Lambertus Belgian Single Grain Whisky 10 yo 40% var en whisky som flera uppfattade som lite speciell och udda och där jag personligen tyckte den var lite för blommigt parfymaktig. Jag är väl inte heller speciellt vän utav ren grainwhisky överlag heller, om jag skall vara helt ärlig. Troligen heller inget som jag kommer vilja smaka på igen å det närmaste… 

2. I glas nummer två fanns även där en ”världswhisky” fast ifrån vårt närmaste grannland Danmark och destilleriet Mosgaard Whisky. Detta är ett destilleri som satsar på ekologiskt framställd whisky och där man till sin Mosgaard Organic Single Malt Port Wine Cask (Batch 2) 48,3% har fått sina portvinsfat ombyggda till små quarter casks och där man vid tunnbygget har blandat fatstavar av Ruby- och Tawnyfat. I min gom en ganska kryddig whisky med ganska stora sherryinfluenser och hög ekighet. Tyckte mig även uppfatta en del choklad i denna whisky samt en del fyllig sötma, samtidig som det fanns en del torrare drag i den. 

Glenrothes3. Den tredje whiskyn ut visade sig vara en liten outsider ifrån Speyside-området och var en singlecask-buteljering – Gordon Machphail Glenrothes ”The Whisky Mercenary” (2004) 13yo Cask #4559 50%. Det är kanske inte alltför ofta (inte för min del i alla fall) som man har whisky ifrån Glenrothes ståendes på hyllan hemma och denna överraskade mig (och många andra) positivt. Här förekom även en del diskussion i gruppen om det eventuellt kanske kunde handla om huruvida faten var kolade eller inte. Svag beska, lite gråkartong och något bitter var några av mina vid provningen noterade smaknoter om denna. 

4. En om än något större överraskning kom i glas nummer fyra och där jag fick både gummitoner och lite grå gymnastikmatta i snoken tillsammans med toner av grapefrukt och en viss rökighet. Fick först nästan lite Ledaig-känning på denna och innan rätta svaret presenterades – A.D. Rattray Ben Nevis 8yo Cask #1939 58.5% – En smårökig Ben Nevis ifrån Highland? – Jo man tackar! Gör ens Ben Nevis rökig whisky frågade sig flertalet i gruppen (och där jag en stunde senare faktiskt kom ihåg att jag själv tidigare har smakat på en Ben Nevis-rökare vid en tidigare provning ett flertal år tillbaks). Min andraplacering i detta startfältet för övrigt. 

5. Kvällens vinnare, både för min egen del privat och för gruppen totalt fanns i glas nummer fem och där man ganska direkt kände att det var frågan om en whisky med hög buteljeringsstyrka. SMWS 35.342 ”Sapid synthesis of sweetness and spice” 10yo 61,3% (Glen Moray) visade sig vara en riktigt trevlig bekantskap och buteljering ifrån Speyside och som förutom att vara lite lätt pepprig och ljust fruktig även hade en god ljus maltighet i sig och som växte till sig ordentligt med tid i glaset och nån droppe tillsatt vatten.

6. Whiskyglas nummer sex och aftonens sista ut whisky var en whisky ifrån höglandet och där jag personligen tyckte doften var lite grann i klenaste laget, även om där fanns en viss antydan av lägereld och en lättare rökighet i fjärran. That Boutique-y Whisky Company Ardmore (Batch 2) 14yo 49.1% som var det rätta svaret bjöd även gommen på lite torrare fruktighet och ett ganska kort avslut som jag önskar hade kunna varat lite längre.

Efter att startlinans sista whisky hade provats och inmundigats genomfördes även en totalsammanställning av aftonens whisky bland oss deltagare och där man fick lägga sin röst på två stycken. För min del blev som sagt whisky nummer 5 kvällens vinnare strax tätt följd bakom av whisky nummer 4.

Den totala sammanställningen för gruppen och aftonens Meet-provning blev:

Whisky 1. 0 röster
Whisky 2. 3 röster
Whisky 3. 3 röster
Whisky 4. 4 röster
Whisky 5. 9 röster (vinnare)
Whisky 6. 6 röster

** Världswhisky röster: 3 **
** Speyside röster: 12 **
** Highland Röster: 10 **

Mina egna personligt satta omdömen och poäng för varje whisky kommer som vanligt att presenteras här på bloggen förtlöpande framöver och allteftersom varje whisky har hunnit sammanställas.

Meet-provning – ”En tredjedel världswhisky, en tredjedel speyside, en tredjedel highland.” Mina poäng
WHISKY 1: Lambertus Belgian Single Grain Whisky 10 yo 40% – (whiskybase) 08,00/20,00 p
WHISKY 2: Mosgaard Organic Single Malt Port Wine Cask (Batch 2) 48,3% – (whiskybase) 14,75/20,00 p
WHISKY 3: Gordon Machphail Glenrothes ”The Whisky Mercenary” 13yo 50% – (whiskybase) 15,00/20,00 p
WHISKY 4: A.D. Rattray Ben Nevis 8yo Cask #1939 58.5% – (whiskybase) 15,50/20,00 p
WHISKY 5: SMWS 35.342 ”Sapid synthesis of sweetness and spice” 10yo 61,3% – (whiskybase) 15,75/20,00 p
WHISKY 6: That Boutique-y Whisky Company Ardmore (Batch 2) 14yo 49.1% – (whiskybase) 14,75/20,00 p

Återigen skickas ett stort tack till Jim (@jimtorarp) för ännu en mycket väl genomförd och trevlig provning och givetvis också till alla Ni andra trevliga whiskyentusiaster som var med och bidrog och förgyllde denna torsdagskvällen! 👍🏆🥇🙌 (Vill man följa mig på instagram finns jag på @freddeboos)

Se även gärna här och här tidigare provningar som freddeboos.se har haft den äran att deltaga vid.


”Jim Torarp och har haft sitt whisky intresse sedan 2013 men som tog fart 2016.

– Jag började med Laphroaig 10 som jag blev tipsad av en arbetskollega som tyckte att jag skulle prova på whisky. Sagt och gjort så köpte jag en 35 cl flaska på systemet och blev kär i röken direkt. Genom åren så har det gått från rök till sherry till rödvinsfat lagring och nu senaste tiden så uppskattar jag mer bourbonlagrade whiskies.

– Det har tagit fart senaste 2 åren med provningar och online provningar är något som jag brukar hålla 1 gång i månaden för även om lokala provningar är kul så är det många i whisky communityt som inte bor nära där jag bor i Norrköping och då fungerar det väldigt bra med online provningar. Jag gillar att dela mina whiskies med andra då det känns som det är omöjligt att dricka upp och det gör det möjligt att öppna mer nytt i skåpet med. 2023 i år så var jag Whisky domare på Göteborgs öl och whiskymässa där vi provade 140 st whiskies på två dagar, mycket utmanande men kul.

Kneippen whisky är något som jag Jim Torarp driver tillsammans med Fredrik (@Whisky_by_Fredrik) och Robert (@whisky_robert) och där vi experimenterar med små casks 3L-5L mättar tunnorna och gör finish på olika whiskies.

Senaste Släppen nu har varit:
– Benriach malbec cask finish https://kneippenwhisky.se/whisky/benriach-malbec-cask-finish/
– Glencadam rödvins finish https://kneippenwhisky.se/whisky/glencadam-red-wine-cask/
– Omar Muscadel vins finish https://kneippenwhisky.se/whisky/omar-muscadel-cask-finish/
– Kilchoman Rioja cask finish https://kneippenwhisky.se/whisky/kilchoman-rioja/

Notering: 231012, Meet-provning – ”En tredjedel världswhisky, en tredjedel speyside, en tredjedel highland.” – av @jimtorarp

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 55 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *