Selected Swedes Mackmyra Calvados Cask 12 Yo 45,7%

För att hylla och fira svenska whiskypionjären Mackmyra som i år firar 25 år har man på Selected Malts valt att lansera en samarbetswhisky – Selected Swedes Mackmyra Calvados Cask 12 Yo 45,7% – En singlemalt whisky som bygger på Mackmyras eleganta, icke rökiga recept och som först lades på ex-bourbonfat i september 2011 vid 63%. Fatet placerades sedan i rum 9 i Bodås gruva och där man sedan i januari 2019 flyttat över spriten till ett Calvados fat av fransk ek och där den nu fått ligga i över 5 år.

Denna whiskyn har nu buteljerats lagom till detta 25-års jubileum och där antalet flaskor blev 440 st.

”Hos Selected Malts handlar allt om passionen för whisky och entreprenörerna bakom den. Redan 2019 startade vi en serie där vi vill visa upp svenska destillerier i vår egen Selected Swedes kostym. ” //SM

Detta är en whiskypost baserad på till freddeboos-bloggen inkommen sample (3 cl) av denna whisky.

Selected Swedes Mackmyra Calvados Cask 12 Yo 45,7% freddeboos.se - sample/varuprov

 
 WHISKY:  Selected Swedes Mackmyra Calvados Cask
 STYRKA:  45,7%  DESTILLERAD: 2011  ÅLDER: 12 år
 REGION:  Sverige  TYP: Singlemalt  PRIS: 779 kr (50 cl)
 DESTILLERI:  Mackmyra  SB-ART NR:   85718
 BUTELJERARE:  Selected Malts  LEVERANTÖR:  Selected Malts
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: Bourbon, Calvados # flaskor: 440 st
Mina omdömen: Selected Swedes Mackmyra Calvados Cask 12 Yo 45,7%

DOFT: Snyggt gyllenfärgad whisky som nästan klibbar sig fast vid glaskanten och där mycket goda toner av smörkola och vanilj möter upp i doften. Det är ganska söta nyanser och där även en del päronfruktighet kan anas.

SMAK: Spännande och somrig smak som tål att utforskas och där bland annat smörkola och lite päronsplitt kommer fram tillsammans med röda äpplen och med en liten svag kryddighet i efterföljet. Upplever även en lättare fatbeska och också en viss krämighet med en del sötma i. Överlag en trevlig och god karaktär som står ut lite grann.

EFTERSMAK: Denna något krämiga och helt orökiga whisky bjuder gommen och svalget på ett relativt långt avslut och där den goda smaken står ut. Här finns även nån liten hint av torrare ekfatbeska som förhöjer och förlänger smaken. En liten sugkaramell.

HELHET: En mycket trevlig och god whisky med bra balans och som ligger gott i munnen och en whisky jag gärna skulle ställa på whiskyhyllan.

TOTALPOÄNG: 16,00 / 20,00

 

Notering: 240416, Sample/Varuprov, Selected Malts

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠
Twitter / Facebook / Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠
Twitter / Facebook / 

(Visited 140 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *