Selected Malts The Glenallachie PX Selected for Sweden #5 12 Yo 2010 62,4%

En mycket exklusiv single cask (CS) som valts ut för buteljering av ett gäng erfarna whiskykännare är denna Selected Malts The Glenallachie PX Selected for Sweden #5 12 Yo 2010 62,4%. Ett fatval av en mycket mustig PX balja ifrån The Glenaallachie, Speyside-destilleriet som grundades så sent som år 1967 och som är beläget i Aberlour strax intill foten av Ben Rinnes. 

Denna whiskyn hade sin första premiär och såg dagens ljus redan på Viking Line Cinderellas årliga whisky fair och där det nu (17 April) alltså är dags för den stora Sverigepremiären! Endast 640 st flaskor finns tillgängliga och där freddeboos.se har fått den äran att provsmaka några av dessa droppar.

Selected Malts är en leverantör och distributör av Single Malt Whisky och Rom. Vi finns i nuläget representerade i Sverige och Tyskland. Våra varumärken består av Selected Malts Single cask whisky, Selected Malts Rum, Zippin whisky. Som distributör representerar vi även Glenallachie Distillery på den svenska marknaden.” //SM

Detta är en whiskypost baserad på till freddeboos-bloggen inkommen sample (3 cl) av denna whisky.

Selected Malts The Glenallachie PX Selected for Sweden #5 12 Yo 2010 62,4% freddeboos.se - sample/varuprov

 
 WHISKY:  Selected Malts The Glenallachie PX Selected for Sweden #5 12 Yo 2010 62,4%
 STYRKA:  62,4%  BUTELJERAD: 2010  ÅLDER: 12 år
 REGION:  Speyside  TYP: Singlemalt  PRIS: 1495 kr
 DESTILLERI:  Glenallachie  SB-ART NR:   85694
 BUTELJERARE:  Selected Malts  LEVERANTÖR:  Selected Malts
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: Sherry PX Puncheon, # flaskor: 640 st
Mina omdömen: Selected Malts The Glenallachie PX Selected for Sweden #5 12 Yo 2010 62,4%

DOFT: Mörka, dova sherryfrukter bjuder på stora noter där även en del körsbär, söt nougat och en del hintar av choklad letar sig fram ur denna mycket mustiga PX-balja! Som dessutom är otroligt läckert och mörkt mahognyfärgad och där man blir glad bara av att titta på den!

SMAK: Ovattnad rejält kraftfull och med mycket fylliga inslag som trots sin höga styrka ändå är otroligt välbalanserade och mycket goda. Söta sherryinslag går hand i hand med lite körsbärssträva nyanser och där chokladen och nougaten kommer lite mer underifrån. Välbalanserat men ändå brutalt. Tål definivt nån droppe vatten, för den som vill.

EFTERSMAK: Mycket lång och ihållande, stor fyllighet och med ganska stor och härlig sötma även i den avslutande delen där kanske även lite rivet apelsinskal kan hittas mitt i allt detta helt underbara och lite sherrysträva. Detta vill man aldrig skall ta slut.

HELHET: Ojojoj, detta är en riktig orökig sherrykaramell med massor av gott att njuta utav. Här finns dessutom en ganska stor plats för lite eget tillsatt vatten som, förutom att den drygar ut allt det goda som finns i flaskan även gör den ännu något mera tillgänglig i både doften och smaken. Möjligen att den släpper ifrån sig en liten större underbeska toner samtidigt som den förhöjer andra inslag. En fullträff och mycket gott! 18.50 p

Ev.kommentar: En sherrywhisky i världsklass!

TOTALPOÄNG: 18,50 / 20,00

Selected Malts The Glenallachie PX Selected for Sweden #5 12 Yo 2010 62,4%

The Glenallachie PX Selected for Sweden #5 12 Yo 2010 62,4%

Notering: 240416, Sample/Varuprov, Selected Malts

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠
Twitter / Facebook / Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠
Twitter / Facebook / 

(Visited 256 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *