Kneippen ”Young Scot & Old Portuguese” (Teaninich) Tawny Port Finish 46%

På min mycket spännande resa via ett flertal samples som jag blivit del utav ifrån det oberoende whisky- och buteljerarmärket Kneippen Whisky så har idag turen kommit till denna  Kneippen ”Young Scot & Old Portuguese” (Teaninich) Tawny Port Finish (NAS) 46%.

Även detta är en vidarelagrad utgåva och som denna gången bygger på whisky ifrån Highland-destilleriet Teaninich. För att försöka utveckla och ännu mer förbättra smaken på denna singelmalten så har man lagt whiskyn vidare på en 5-liters tunna av Ungersk ek som man först mättat med 10 årig Tawny Port från Portugal. Spännande! För övrigt min allra första smakade Teaninich!

Detta är en whiskypost baserad på en till freddeboos.se inkommen sample (á 3 cl) av denna whisky.

Kneippen ”Young Scot & Old Portuguese” (Teaninich) Tawny Port Finish 46%  
 WHISKY: Kneippen ”Young Scot & Old Portuguese” (Teaninich) Tawny Port Finish 46%
 STYRKA:  46%  ÅR: 2023  ÅLDER: NAS
 REGION:  Highlands  TYP: Singlemalt  PRIS: ?
 DESTILLERI:  Teaninich  SB-ART NR:   –
 BUTELJERARE:  Kneippen Whisky  LEVERANTÖR: Kneippen Whisky
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: 5-liters ekfat, Tawny Port Finish, # Flaskor: 7 st
Mina omdömen: Kneippen ”Young Scot & Old Portuguese” (Teaninich) Tawny Port Finish 46%

DOFT: Väl utvecklad doft med stor fyllighet och en del fruktiga inslag. Här finns även en något vinös ton och där en del sötma kan anas. Gula plommon, vingummi och söta röda bär.

SMAK: Röda vinbär, hint av gummidäck och en maltig ton som har lite sötma i sig. God och ganska fyllig och med runda smaker men kanske något lite tam styrkemässigt sett.

EFTERSMAK: Nånstans kring medellång och där runda gummitoner ebbar ut och den söta maltigheten kvarlämnar ett ganska gott avslut.

HELHET: En trevlig och rund whisky med inslag av vingummi, röda vinbär och där det även finns en god maltighet som stöttar upp underifrån. God i smak och doft men tycker möjligen det saknas lite ”tryck”.

Ev.kommentar: Överraskande stora russin- och sherryinslag kunde hittas en stund efter när man stack ner snoken i det tomma glaset! Dessa noter kom inte riktigt fram så tydligt under tiden medans man doftade och smakade på den. Beträffande Teaninich som whisky så finns det god anledning för återbesök!

TOTALPOÄNG: 15,75 / 20,00 p

En whiskyvertikal med samples ifrån oberoende buteljeraren Kneippen Whisky (Norrköping)

Se tidigare smakade Knippen Whiskys:

Kneippen ”Young Scot & Old Portuguese” (Teaninich) Tawny Port Finish 46% Kneippen ”Young Scot & Old Portuguese” (Teaninich) Tawny Port Finish 46%

Kneippen Whisky – Independent Bottler

Om man kanske tycker att redan buteljerad whisky har mer att ge eller kanske ännu inte känns helt fulländad så kan man göra som whiskyentusiasterna bakom oberoende buteljeraren Kneippen Whisky. Där har man en idé om att lägga över inköpt whisky på nya fat och därigenom kunna ge den en helt egen karaktär och där man då själv väljer lagringstyp och slutfinish.

Denna egna vidareförädlingen och slutlagringen görs i väldigt liten och begränsad skala och med hjälp av egna inköpta 3-litersfat i ek och som man då förhandsmättar på egen hand innan den inköpta whiskyn återfylls. Dessa utgåvor blir av naturliga skäl därför också mycket begränsade och där antalet flaskor är väldigt få men också samtidigt väldigt unika. Att laborera med smaker och ge whiskyn en helt egen slutfinish är också väldigt lärorikt och där man får ännu mer kännedom om grundwhiskyns egenskaper.

Funkar detta och kan man verkligen göra så, undrar säkert någon? Ja, varför inte, det är ju precis det som destillerierna själva (och även andra buteljerare) också gör med sin whisky för att försöka kunna utveckla smakerna i whiskyn. En del whiskysorter kan ha spenderat sin tid på ett flertal olika fat och olika lagringstyper innan den slutligen når sin ändstation i flaskan. Allt i denna ständiga jakten på att utveckla och förfina och där utfallet givetvis även kan slå åt båda håll. Och som gör allt ännu mer spännande!

Ett vrålstort tack till Jim, Robert och Fredrik och för att jag fått möjlighet att kunna få ta del av denna helt unika Kneippen-vertikalen med 13 stycken samples.

Notering: 240519, Sample, Kneippen Whisky

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 31 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *