Mackmyra Gruvguld 46,1%

Har man semestervägarna förbi gravitationsdestilleriet Mackmyra i Gävle så måste man ju givetvis avsätta ett stopp för ett besök och provsmaka lite svensktillverkad singlemalts-whisky! Givetvis passades det även på att smakas lite käk ifrån destilleriets (just för stunden ganska folktomma) uteservering och grillmenyn.

Då destilleriets rundvisningsturer inte riktigt passade så togs beslut att hoppa dessa och i stället göra ett besök i destilleribaren där flertalet av Mackmyras utgåvor fanns tillgängliga för provsmak… 🙂

Säsongswhiskyn Gruvguld heter det senaste släppet och där man hyllar småfaten ( 30, 100 och 128 liter) som lagras nere på 50 meters djup nere i Bodås gruva. En whisky som baserats till största delen på det orökiga receptet (en liten rökandel finns där dock) och där fat med lagringinstider mellan 5 – 16 år har används. 

   

 WHISKY:  Mackmyra Gruvguld 46,1%
 STYRKA:  46,1%  ÅR: 2018  ÅLDER: NAS
 REGION:  Sverige  TYP: Singemalt  PRIS: 598 kr (70 cl)
 DESTILLERI:  Mackmyra  SB-ART NR:  40239
 BUTELJERARE:  Mackmyra  LEVERANTÖR:  Mackmyra
 ÖVRIG INFO: Destillaten som lagrats är till största del av det orökta receptet med undantag för en liten andel rökfat, för en liten extra kryddighet. Bland faten förekommer även varianter mättade med oloroso och söt Pedro Ximénez sherry.

 

Mina omdömen: Mackmyra Gruvguld 46,1%

DOFT: Fruktig, spannmålsaktig ton med inslag av ekfat. Lite karaktäristisk mackmyra-unken wellpappston ligger och lurar men som också är utfyllande. Svag aprikos och mandelmassa finns här också tillsammans med päron.

SMAK: Kryddig, kraftigt eldig pepparton tillsammans med lite ingefära. Ekfatstoner i bakgrunden tillsammans med mandelmassa. God smak med lite sting.

ESMAK: Kryddigheten fortsätter i avslutet och där viss maltsötma rundar av. Med tid dyker lite mera framträdande träfatsbesk torrhet fram.

HELHET:  En kryddig, god och en ganska het whisky. Lätt röknyanserad ton (speciellt ifrån det tomma glaset) kan anas ifrån djupet av smaken. Detta funkar för mig!

Ev. kommentar: Gillar också att man väljer att buteljera denna i 70-cl flaskor och där prissättningen känns rimlig. 

TOTALPOÄNG: 15,00 / 20.00 p

Notering: 180725, (FAN)
 
[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠ 
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga 
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠ 
Twitter Facebook 

 

(Visited 50 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *