Kneippen ”Highland meets Uruguay” (Glencadam) Red Wine Cask Finish 10 yo 46%

Den mycket spännande whiskyresan där min whiskyblogg har fått möjlighet att kunna smaka på en vertikal med samples av whisky ifrån oberoende buteljerare Kneippen Whisky fortsätter! Denna brunroströda Kneippen ”Highland meets Uruguay” (Glencadam) Red Wine Cask Finish 10 yo 46% som det smakades på igår tror jag (jag vet inte) hade gissningsvis orginalwhiskyn Glencadam 10 Years 46% som grundbas. Vilket rödvin ifrån Uruguay som fått ge slutfinishen på det lilla ekfatet är okänt för min del.

Kneippen Whisky – Independent Bottler

Om man kanske tycker att redan buteljerad whisky har mer att ge eller kanske ännu inte känns helt fulländad så kan man göra som whiskyentusiasterna bakom oberoende buteljeraren Kneippen Whisky. Där har man en idé om att lägga över inköpt whisky på nya fat och därigenom kunna ge den en helt egen karaktär och där man då själv väljer lagringstyp och slutfinish.

Denna egna vidareförädlingen och slutlagringen görs i väldigt liten och begränsad skala och med hjälp av egna inköpta 3-litersfat i ek och som man då förhandsmättar på egen hand innan den inköpta whiskyn återfylls. Dessa utgåvor blir av naturliga skäl därför också mycket begränsade och där antalet flaskor är väldigt få men också samtidigt väldigt unika. Att laborera med smaker och ge whiskyn en helt egen slutfinish är också väldigt lärorikt och där man får ännu mer kännedom om grundwhiskyns egenskaper.

Funkar detta och kan man verkligen göra så, undrar säkert någon? Ja, varför inte, det är ju precis det som destillerierna själva (och även andra buteljerare) också gör med sin whisky för att försöka kunna utveckla smakerna i whiskyn. En del whiskysorter kan ha spenderat sin tid på ett flertal olika fat och olika lagringstyper innan den slutligen når sin ändstation i flaskan. Allt i denna ständiga jakten på att utveckla och förfina och där utfallet givetvis även kan slå åt båda håll. Och som gör allt ännu mer spännande!

Ett vrålstort tack till Jim, Robert och Fredrik och för att jag fått möjlighet att kunna få ta del av denna helt unika Kneippen-vertikalen med 13 stycken samples.

Detta är en whiskypost baserad på en till freddeboos.se inkommen sample (á 3 cl) av denna whisky.

Kneippen ”Highland meets Uruguay” (Glencadam) Red Wine Cask Finish 10 yo 46%  

 WHISKY: Kneippen ”Highland meets Uruguay”Red Wine Cask Finish
 STYRKA:  46%  ÅR: 2023  ÅLDER: 10 yo
 REGION:  Highland  TYP: Singlemalt  PRIS: ? (50 cl)
 DESTILLERI:  Glencadam  SB-ART NR:   –
 BUTELJERARE:  Kneippen Whisky  LEVERANTÖR: Kneippen Whisky
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: 3L Ek, Red Wine Cask Finish, Batch 1, # Flaskor: 10 st
Mina omdömen: Kneippen ”Highland meets Uruguay” (Glencadam) Red Wine Cask Finish 10 yo 46%

DOFT: Rödbrunsrostfärgad whisky som ger glasets kant en ridå med ganska små droppar och relativt snabba whiskylegs. I doften hittas en del vinösitet, lite pepprighet och toner av sågad ekbräda. Gillar färgen och där vinfatsfinishen tillför en del. Är själv inte jättebevandrad i whisky från Glencadam men upplever att doften känns helt ok och upplevs lite starkare efter mer tid i glaset.

SMAK: Krämig och fyllig munkänsla inledningsvis där en ganska vinfruktig nyans ganska fort och nästan lite burdust kommer fram och presenterar sig. En viss pepprighet infinner sig också ganska snart i bakgrunden tillsammans med lite strävhet.

EFTERSMAK: Mera fatbeskiga undertoner växer fram och där även pepprigheten fortfarande är ganska påtaglig. Hintar av röda vinbär kan också läggas till smakpaletten. Hyfsat långt avslut där det även finns en lite stickig ton från alkoholen.

HELHET: En på pappret ganska spännande whisky med vinfatsfinish men som inte riktigt orkar hela vägen fram, för min del. Det är ganska gott men tycker det lite spritiga/sträva i den tar ned den något. 

Ev. kommentar: Kul att ha smakat men kanske inte riktigt min typ av whisky.

TOTALPOÄNG: 14,75 / 20,00

En whiskyvertikal med samples ifrån oberoende buteljeraren Kneippen Whisky (Norrköping)

Se tidigare smakade Knippen Whiskys:

Notering: 240419, Sample, Kneippen Whisky

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 50 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *