Mackmyra Äppelblom 46,1%

Whiskypannorna går på högvarv och det produceras och där det släpps whisky i parti och minut runt om i världen och så även här i vårt lilla whiskyland Sverige. Mackmyra är som bekant en av våra första lokala pionjärer inom whiskyframställning och som började och drog igång sin verksamhet i slutet av 90-talet.

Man har sedan dess släppt massor av olika whiskysorter där man ofta har provat och laborerat sig fram mellan olika fatlagringstyper och diverse recept. Lagom till våren i år släpptes en ny whisky med namnet Äppelblom och är en whisky som fått ta sin smak ifrån fat som tidigare har innehållit Calvados ifrån experten Christian Drouin. (Ett stort tack skickas också till arbetskamrat UJA för möjlighet till samplesbytet!) 

 WHISKY: Mackmyra Äppelblom
 STYRKA:  46,1%  ÅR: 2019  ÅLDER: NAS
 REGION:  Sverige  TYP: Singlemalt  PRIS: 599 kr
 DESTILLERI: Mackmyra  SB-ART NR:   40434
 PRODUCENT: Mackmyra  LEVERANTÖR: Mackmyra
 ÖVRIG INFO: Fattyp: ex-calvados

 

Mina omdömen/kommentarer: Mackmyra Äppelblom 46,1%

 

DOFT: Läckert gyllenfärgad whisky med en lätt fruktig doft av solvarma äpplen, lite mandelmassa och en touch av kryddig ingefära. Inbjudande! Tea och örter finns också närvarande.

SMAK: En ganska lätt whisky till en början där mandelmassan, örterna och fatinslaget kom väl överens. Bakidrån smyger sig ingefäran på utan att ta alltför stor plats och där det även bjuds på en liten fruktsöt ton.

ESMAK: Det är lättdrucket, medellångt och med en ganska rund och mjuk avslutning där jag även hittar en lätt krispig ”citrus/grönaäpplen”-ton.

HELHET: En god whisky med lite somrig känsla där äpplen, ekfat och mandelmassa ligger långt fram.

Ev. kommentar: Mackmyra har inte tidigare riktigt fallit mig på läppen alltid men tycker faktiskt att man nu börjar se en förändring till det bättre. Gillar dessutom att priset är för 70 cl-flaska…

TOTALPOÄNG: 15,50 av 20.00 p

[wp_charts title=”appelblom” type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”25, 15, 20, 20, 20, 20, 20, 25, 10, 15″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 190415, (UJA)

[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

   
logga_freddeboos
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠
Twitter / Facebook / Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *