Bruichladdich Black Art 3, (1989) 48,7% (Blindprov – Robban)

Det skall ärligt sägas att hitta rätt sort på ett blindprovs-test av en whisky är svårt! Och att sen kunna läsa texten ”Denna lär du ju kunna gissa…” på lappen till flaskan gör inte det hela lättare då prestigen ökar och tankarna börja fara omkring som yra höns i skallen och man börjar tveka på sitt eget omdöme!! 😀

Att detta samples-prov ifrån Robban är av bästa kvalitet, det råder absolut ingen tvekan om! Att få smaka och känna på en whisky som verkligen faller en på läppen och där man bara finner lovord är helt enastående och något som jag verkligen förunnar alla! Speciellt kanske alla whiskydrickande nybörjare som nyss har börjat sin whiskyresa och som ännu kanske inte har funnit sitt drömrike och som fortfarande famlar i mörkret bland alla ”udsalg”-whiskys och rea-hyllor på diverse ”bordershoppar” och liknande… (läs gärna vidare så kommer ni alla att få ett tips på en whisky definitivt värd att inhandla, oavsett om min gissning här är rätt eller fel!)

Så med det sagt och med viss reservation om att kanske gissa fel bland världens alla whiskysorter så har jag faktiskt en liten idé om vad detta möjligen skulle kunna vara… Och är det vad jag tror det är så har jag faktiskt smakat den föregående versionen av denna!

Ett riktigt bra köp Robban! 🙂 Tack! Är jag helt ute och cyklar om jag som svar säger…

Edit: Kul att man faktiskt lyckas gissa rätt ibland när man blindprovs-testar!!  En fantastisk god whisky!!
(hoppas verkligen att man har pengar över på ”whisky-kontot” i slutet på månaden då detta är ett givet köp)

bruichladdich_blackart3

Rätt svar: Bruichladdich Black Art 3

Region: Islay, Styrka: 48,7%, Pris: 1.199 kr, SB-Art nr: ?

(Min gissning) Bruichladdich Black Art 3

MITT BETYG: 18,50 av 20,00

DOFT/UTSEENDE: (4,75) Härligt fruktig, komplex och sherry-nyaserad whisky med en liten rökridå… Satan vad gott! Detta är absolut TOPPKLASS!!. 

SMAK:(4,75) Dova, söta sherry-inslag ifrån mörka frukter där smaken ifrån russin och dadlar sprider en mycket god känsla i munnen… Denna vill man verkligen inte skall ta slut och man vill verkligen suga på karamellen lääääääänge!

EFTERSMAK: (4,50) Riktigt god, lite vinös eftersmak med lite krydda som tillkommit och som följer på den inslagna vägen och som lämnar mycket lite kvar att önska!

HELHET: (4,50) Vilka smaker! Vilken komplexitet och elegans! Absolut världsklass! Skall du smaka en whisky i livet så är denna helt klart med på den listan… Och skulle du inte ha råd, börja SPARA! Du lär inte bli besviken… En riktig fullträff! 😛 😛 😛

Notering: 130213, (Robban)


Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

(Visited 12 times, 1 visits today)

9 svar på ”Bruichladdich Black Art 3, (1989) 48,7% (Blindprov – Robban)”

  1. Ja, är min gissning på denna rätt så får nog ett köp skarpt övervägas… (webbsaldo: 17 st just nu)

   Och skulle min gissning vara fel så har jag (och troligtvis också även du) redan smakat på denna helt fantastiska skapelse då jag har ett par andra gissnings-alternativ i bakfickan. 😉

  1. Härligt!! 🙂 Det skall i ärlighetens namn nämnas att jag tror att du tweetade nått om detta inköp i början på januari tillsammans med en del andra sorter som skulle inhandlas… (denna släpptes 1/11-12012)

   Trodde också först (och med tanke på lapp-texten) att det nog skulle bli fråga om en storrökare i form av Octomore 10:an men kände (och såg!) ju ganska snart att här blir det att tänka om, då de riktigt härliga och sherry-inspirerade tonerna slog emot en… 😀

   Hade som sagt ett par, tre andra gissnings-alternativ att välja på och försöka bena ut, då denna Black Art 3 tycker jag ligger ganska, för att inte säga väldigt nära både Laggan Mill, Aberlour a’bunadh samt också med vissa drag mot Laphroiag PX Casken fast då med något mindre rök. Även Svenska Eldvattens Macduff First Fill Sherry och exempelvis Glendronach Allardice 18 var också tänkvärda alternativ som beaktades.

   Åter igen, stort TACK till dig Robban för att jag fick chansen att åter prova denna nya versionen av denna mycket goda whisky ifrån Bruichladdich!

 1. Black Art är helt klart en whisky i världsklass. Jag har beställt en Longrow Red en rökig whisky lagrad på rödvinsfat? Har du eller någon annan provat den? Jag tycker den verkar intressant, jag har en longrow cv sen tidigare och den är väldigt bra.

  1. Har själv bara smakat Longrow 14 och som var mycket bra ända fram till slutet då den dog ut alldeles för tidigt… Lagring på rödvinsfat kan ju bli bra och vare en trevligt inslag men själv förordar nog själv slutlagring på ”tjärfat” om jag får välja själv, hehe 😉

   1. Helt rätt Fredde men man behöver lite slisk ibland för att påminna sig om vad gött det är med en riktigt rökig och tjärig whisky:)

  2. Jag har den stående oöppnad i hyllan, så lägg gärna en rad med vad du tyckte om den om du öppnar den innan jag öppnar min Roffe 🙂

   Longrow Red that is..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *