Millstone Dutch Rye 100, 50%

Edit: Vid årets Carlstad Beer & Whisky Festival 2019 kom denna att smakas direkt på mässan och där jag lyckades med konststycket att sätta den vid ett ”blindprov” som skedde direkt vid bardisken hos mässutställaren och importören Clydesdale. (…och ärligt talat och nej Stefan, jag tjuvkikade faktiskt inte!! :)?)

Dock glömde jag skriva ner mina poäng och smaknoteringar i glädjens rus över att lyckas pricka in denna och det var ju ifs. lite synd kan man tycka. ?

………………………………………………………………………………………………………………………………..

Här kommer det en prisbelönad whiskynyhet ifrån Holland och som släpps på SB’s fasta sortiment den 2 juni via importören Clydesdale AB. Millstone Dutch Rye 100 är en väderkvarnsmald rågwhisky med 100 av allt, proofs, månader, % råg osv. och har vunnit Word Whisky Awards pris för bästa rågwhisky. Spännande! 😀
(se fler nyinkomna varuprov/samples)

millstone_rye
 WHISKY:  Millstone Dutch Rye 100
 STYRKA:  50%  ÅR: 2014  ÅLDER: –
 REGION:  Holland  TYP: Rye  PRIS: 598 kr
 DESTILLERI:  Zuidam
 SB-ART NR:  11017 (FS)
 PRODUCENT:  Zuidam  LEVERANTÖR:  Clydesdale AB

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERADOFT: Det är en distinkt och kraftfull doft som möter näsan när man närmar sig. Går man djupare hittar man en stabil grund av söt rågmalt med drag av lite ljusare sherryinfluenser och röda bär.

SMAK: Rågwhisky skall sägas direkt är en ganska outforskad del för mina smaklökar och där mina referensramar av naturliga skäl därav är något mindre… Första intrycket bjuder på söt nyans av gräddkola och som är riktigt njutbar. Ordet clementin ploppar också upp i huvudet när man låter några droppar långsamt virvla runt i munhålan.

ESMAK: Mjuk och rund men där man ändå anas lite tuffare kanter, speciellt när de lite sötare inslagen tonat av och där den lite utmärkande rågsmaken bryter igenom tillsammans med en något stramare ton. Ett par droppar vatten och den mjuknar av ännu mer i karaktären.

HELHET: Är man såld på och gillar denna typen av whisky tror jag detta är ett givet alternativ.  Är man liksom jag nybörjare inom kategorin rågwhisky är detta en riktigt bra start för även om jag personligen inte tidigare varit överförtjust i denna typen så finns där ändå riktigt intressanta och njutbara inslag och som man blir lite mera nyfiken på. 🙂

ClydesdaleTOTALPOÄNG: 14,75 av 20,00 p 

Notering: 140522,  FAN (Varuprov, Clydesdale)

logzuidam
[Musiktips:]

Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

(Visited 62 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *