Grythyttan first edition. 2010-2013 3yo 57,2% (50L Sherry cask) (blindprov 1, MSU)

Jag fortsätter på den inslagna vägen med att åter smaka av ett blindprov #1 (av 3 st) och som jag har fått i inbyte mot andra samples. Denna gången är det Öl & Whisky-bloggaren Markus som varit bidragare och som sätter mina smaklökar och sinnen på prov… Spännande! 🙂

msu_blindprov1
 WHISKY:  Grythyttan first edition. 2010-2013 3yo 57,2% (50L Sherry cask)
 STYRKA:  57,2%  ÅR: 2010-2013  ÅLDER: 3
 REGION:  Sverige  TYP: Single Malt  PRIS: ? kr
 DESTILLERI:  Grythyttan Whisky  SB-ART NR:   ?
 PRODUCENT:  Gryhyttan Whisky  LEVERANTÖR:  Gryhyttan Whisky

 

DOFT: 4.25 God sockersöt maltdoft som har en liten ton av nyklippt gräs i sig. Dessutom har den ett gott tjockt lager med mjuk fudge-kola, gråpäron, smör och ett litet stänk av vanilj. (tyckte först den kändes lite sherry-nyanserad men efter en stund i glaset tror jag ist. att detta ev. kanske kan vara fråga om nån form av slutfinish på madeira-fat?)

SMAK: 3.75 Hög alkoholhalt, troligtvis en bit över 46% och där smaken har ett bra (gott) bett! Endast två droppar vatten öppnar upp den rejält och omvandlar vanilj och kola-sötman till en mycket beskare ton (lite synd faktiskt) och som är rejält bourbonfats-nyanserad och har mycket träsmak.

ESMAK: 3.50 Eftersmaken är medellång och har (vattnad) ett ganska beskt men inte så torrt avslut men där inte mycket av de goda kolasinslagen längre finns kvar utan där smaken är mera ekfats-baserad.

HELHET: 3.75 Hade smaken varit en ren förlängning av den fina doften hade jag varit helnöjd. Blir dock lite stark att dricka helt ovattnad vilket medför att när vattnet tillförs så kommer den lite väl beska tonen fram istället. Den är dock härligt småkrämig och lite smörig i konsistensen och har en trevlig och lite guldaktig färg i glaset.

Ev. kommentar: Baserat på den goda doften gick mina tankegångar först nånstans mot det japanska hållet (typ kanske Kavalan?) men där de lite beskare inslagen i smaken istället tar mig mot Skottlands högland… Dyngsvårt som vanligt men också riktigt kul och lärorikt och där min gissning blir en ren chansning då jag inte tror att jag smakat på denna tidigare!

SORT: (min gissning) BenRiach 15 Years Madeira Wood Finish

TOTALPOÄNG: 15,25 / 20.00 p

Edit: Gissar att rätt svar inkommer som ett brev på posten så fort *bidragaren* hunnit läsa mitt inlägg…😉

Ja, att rätt svar skulle visa sig vara en whisky ifrån svenska Grythyttan hade jag inte direkt i åtanke som första alternativ! Detta var dock en positiv överraskning och där jag vet att jag gillade flertalet av deras kommande sorter då jag besökte destilleriet under våren 2013 ihop med medlemmar ur whiskyklubbarna AWC och TPWC.

Notering: 140820, Sample, Blindprov, (MSU – Öl & Whisky)

[Musiktips:]
Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

(Visited 49 times, 1 visits today)

5 svar på ”Grythyttan first edition. 2010-2013 3yo 57,2% (50L Sherry cask) (blindprov 1, MSU)”

 1. Härlig recension Fredde.

  Det är Grythyttan first edition. 2010-2013 3yo 57,2% (50L Sherry cask.)

  Riktigt trevlig för att vara en 3-åring tycker jag.

  1. Oj, ja det var en riktigt trevlig överraskning!
   Var lite inne på sherry-lagring först men tyckte inte den hade så mycket russin-karaktär utan var lite mera åt ekfatshållet fast med nått annat i bakgrunden.

   Var nu tvungen att genast kika lite på mina (dock ganska ofullständiga) noteringar ifrån vår destilleri-besök på Grythyttan och där vi ju fick chans att smaka lite på några av deras olika fatlagringar. Denna 3-åringen var helt ok och när man nu vet svaret så är det nästan så att man kan komma ihåg alla smakerna som man hade i munnen efter den förmiddagen och den (lite oorganiserade) provningen. 🙂

   Är det förresten redan nu framåt våren under 2015 som vi kan börja se fram emot att få ta del av våra flaskor ifrån fatandelen? (om nu inte Grythyttan har hunnit dribblat bort både sig själva och alla fatägare… Man börjar ju nästan undra lite när man försöker följa följetongen om alla projekt, flyttningar, emissioner och liknande.)

   1. Hehe… ja det var en riktigt oorganiserad provning, lite dåligt med tanke på vad de skulle kunna gjort.

    Men vi får hoppas på att den nya VD´n och styrelsen styr upp Grythyttan Whisky, för de har potential att bli riktigt vassa i framtiden.

     1. Ja, jag såg att de bytt till ny VD. Bara hoppas att de får det att funka. Passerade förresten Nora en sväng i somras och kunde inte motstå att sticka fram och kolla hur det såg ut hos forna Bergslagens Destilleri… Rejält uppfräschat område med ny asfalt, lite gatsten och nymålade hus runtomkring som var fyllda med diverse småhandlare och nått litet fik. Hade nog kunnat bli riktigt bra på sikt… (Var det i Örebro dom håller till nu eller??)

      Såg att jag hade varit lite snabb med min överslagsräkning angående andelen och det kan nog stämma att vi får vänta minst ett år, eller kanske ännu längre… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *