Kilchoman Port Cask Matured 55%

Kilchoman’s Port Cask Matured whisky är en ung whisky med endast 3 år på nacken och som destillerades 2011 och sedan stoppats på fat som tidigare innehållit portvin och där det är första gången som man testar denna typen av lagringsfat. Personligen är jag också ganska nyfiken på hur destilleriets ofta brutala rökwhisky kommer att kunna matcha denna typen av lagring och om det är nått ”gött bett i den…” (har upplevt att deras senare whiskysorter gått lite grann åt fel håll för min smak och där rökigheten blivit vekare och ”lite ljusare”) Nyhet på Sb från och med 141006 – (slutsåld)

kilchoman_portcask_matured
 WHISKY:  Kilchoman Port Cask Matured (6000 btl)
 STYRKA:  55 %  ÅR: 2014  ÅLDER: 3
 REGION:  Islay  TYP: Single Malt  PRIS: 979 kr
 DESTILLERI:  Kilchoman Distillery  SB-ART NR:  – (slut)
 PRODUCENT:  Kilchoman Distillery  LEVERANTÖR:  Clydesdale AB

 

DOFT: 4,50 Med en liten rödlätt-färgnyans och en mörkt gyllene mahogny-ton så ser detta riktigt aptitligt ut! När näsan kommit lite närmare så nickar man omedvetet glatt åt den underbara rökridån som man genast känner. Upplevs lite seg i glaset och tankarna börjar vandra när man åter luktar på den… Lädersoffa, citronskal, plommon, rabarber(?) och röda bär. Liten svagt sötsur ton. Underbart!

SMAK: 4,25 Wow! Outspädd så spar den inte på krafterna heller och rökigheten är (lite förvånande) ett par snäpp ännu tyngre än doften! Lite körsbärs-sträva tongångar möter upp de redan nämnda inslagen av bland annat läder, citron och tobaksblad. Riktigt bra.

ESMAK: 4,25 Efterdyningarna av den härliga tunga rökigheten hänger i riktigt länge och har en liten beskig och torrare eftersläng. Tål några droppar vatten som mjukar upp den lite grann. Smaken är rejält ”färgad” av Port Cask-fatet, både i doft och smak och har även en liten svag touch av vanilj som anas mera mot slutet.

HELHET: 4,25 En lite speciellt vinklad whisky med ganska stort inslag av både tung rökighet och portvinsfat och där man möjligen om man inte är rökwhiskyälskare, får jobba lite grann för att våga släppa lös denna bomb och verkligen GILLA den! Faan säger jag, att man missade tåget på detta släpp… En sådan här flaska hade jag inte tackat nej till! Grrr!!! (tur att man lyckades få tag på en sample iaf, för detta var riktigt gött) 😀 😀 (Y)

TOTALPOÄNG: 17,25 / 20.00 p

Notering: 141029, Sample, (FAN)

[Musiktips:]
Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

(Visited 20 times, 1 visits today)

10 svar på ”Kilchoman Port Cask Matured 55%”

 1. Hej Fredde

  Gå in och bjud på scotchwhiskyauctions.com , dom har ett antal till salu , ligger mellan 70-90 pund , auktionen slutarpå söndag 2/11-2014

 2. Det var så lite så , jag har en flaska i hyllan och jag håller med dig i ditt omdöme , WOW ..

  1. Port Cask-lagringar kan ju vara lite speciella och antingen gillar man det eller så gör man det inte… Denna tyckte jag var suveränt god! Kul också att Kilchoman verkar ha hittat tillbaka till den lite mera dova och kraftfulla rökigheten… (man kan ju bara önska att man vore gjord av pengar och hade hela sjön att ösa ur… kommer mycket intressant denna tiden på året)

 3. Hade du provat Ardbeg Kildaton , släpptes ju idag och jag fick en flaska vilket var trevligt ?

  1. Våga vägra Ardbeg-NAS! 😉 Nja, även om jag hoppade dagens släpp till förmån för lite annat kommande godis så kan jag i ärlighetens namn avslöja att en Kildalton-sample redan har införskaffats sedan tidigare. Kanske t.o.m blir att avsmaka den i afton… 😉

  1. Den här Markus tycker jag sopar banan med typ de senaste 3-4 släppen… (som varit lite av en besvikelse då ppm-halten sjunkit något och där ev. sherry-inslag varit förhållandevis ganska små) Mycket trevlig whisky! 🙂

  1. Nej, Tommy… efter mycket övervägande valde jag tyvärr att avstå denna gången då jag har lite annat ”på inkommande”. (vet att jag kommer ångra detta en del framöver men så fick det bli) 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *