Spirit of Hven Sankt Claus Single Cask 53,2% 2008

En majestätisk whiskyflaska på många sätt kommer i morgon den 4 dec, kl 10:00 allmänheten till hands via SB’s webblanseringssystem och där man boka upp sig på en av de 290 st flaskor som finns tillgängliga.

Detta är en caskbuteljering från vårt lands sydligaste och inhemska destilleri Spirit of Hven, Backafallsbyn och är en efterföljare på senaste släppet Sankt Ibb (ön Hvens helgonbeskyddare) och som såldes slut i ett nafs.

Utgångspunkten har varit att skapa en whisky med toner av mörka bär, nyanser av nejlika och lakrits samt en liten rökighet som omgärdas av runda vaniljtoner. Tre fat har valts ut ifrån deras mellanrökiga recept och där kornet är en blandning av Pale ale malt och och rökig malt (48 ppm). Själva jäsningen har sedan fått ta tid på sig och har ombesörjts av en blandning Cerevisaie och Bayanus. Råspriten har fått mogna på  fransk lufttorkad Allier ek ifrån Moulins som har innehållit vin av 100% Merlot och sedan lagrats vid något lägre alkoholstyrka.
(freddeboos.se tackar Camilla E som har försett mig med ett smakprov av denna kommande nyheten!!)

hven_sanktclaus
 WHISKY:  Spirit of Hven Sankt Claus Single Cask
 STYRKA:  53,2%  ÅR: 2014  ÅLDER: 2008
 REGION:  Sverige  TYP: Single Malt  PRIS: 985 kr (50 cl)
 DESTILLERI:  Spirit of Hven  SB-ART NR:   20276 (Webbl.)
 PRODUCENT:  Spirit of Hven  LEVERANTÖR:  Spirit of Hven

 

DOFT: 4,00 Strimmor av svag rök sveper förbi… man anar god vanilj med lite kolaton och lakrits. Det doftar nygräddad syrlig äppelkaka på röda äpplen, lingon och kanel. En härlig, småkrämig doft av jul! En eller två dadlar har också smugit sig med på resan tillsammans med ett gäng russin.

SMAK: 3.50 Smakmässigt kan detta vara början på nånting riktigt stort i whiskyväg och med avsändarland Sverige. De goda doftinslagen som påminner mycket om julen återfinns även bland smakerna. Lite ungdomlig nyans skiner fortfarande igenom men där det finns mycket som talar för denna whiskyn. En riktig julkaramell!!

ESMAK: 4,00 Avslutet höjer sig åter något och där god kryddighet av pepparkaka(!) växt fram och där de trivsamma rökdimmorna åter har kommit tillbaka och långsamt tonar ut.

HELHET: 3.75 En mycket bra whisky (med framtiden framför sig!) som kvarlämnar kraftfulla och goda, minnesvärda avtryck och en liten svag rökton efter sig. Passar dessutom in i hyllan hos den som inte gillar whisky då även flaskan är otroligt läcker!! 😀

visit_hvenTOTALPOÄNG: 15,25 / 20.00 p

[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

1 svar på ”Spirit of Hven Sankt Claus Single Cask 53,2% 2008”

  1. Spännande och se vart Hven tar vägen med sin whisky. Har ju fått finfina recensioner runt om.

    Kommer nog bli riktigt slagkraftig whisky om några år om den unga whiskyn ändå smakar såpass bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *