Spirit of Hven Seven Stars no. 3 Phecda, 45% (2008)

Som en liten bonus och som avslut på en mycket trevlig semester hade det inkommit en paketavisering och ett varuprov ifrån södra delen av landet som glatt mottogs! Innehållet i lådan var nämligen ett varuprov av den tredje i serien ”Seven Stars” ifrån destilleriet Spirit of Hven, Backafallsbyn. (Stort tack, Camilla för detta!)

Med i paketet fanns också ett informationsrikt blad med bl.a förklaringar till både namnursprunget för whiskyns namn (Phecda kommer från Arabiskans fakhd ad-dybb som betyder björnens lår…) och även lite information om faten som har använts för att mogna whiskyn. (Quercus Muehlenbergii, Missouri samt Quercus Petraca från Allier. Den amerikanska eken bidrar med toffee och vanilj och den franska ger ifrån sig toner av lakrits och pepprighet). Whiskyn är ekologiskt certifierad, ej kylfiltrerad och utan några tillsatser av färgämnen. (Lanseringsdatum: 6/3 – kl. 10:00)

hven_sevenstars3_phecda
 WHISKY:  Spirit of Hven Seven Stars no. 3 Phecda
 STYRKA:  45%  ÅR: 2008  ÅLDER: –
 REGION:  Sverige  TYP: Single Malt  PRIS: 795 kr
 DESTILLERI:  Backafallsbyn AB  SB-ART NR:   10446
 BUTELJERARE:  Backafallsbyn AB  LEVERANTÖR:  Backafallsbyn AB

 

spiritofhven_phecdaDOFT: (3,75) Halvsöta tongångar av ekfatsvanilj, anis och örter. Svagt sirapsaktig nyans och en förnimmelse av rök/läderton.

SMAK (4,00) Kraftfull och lite pepprig inledningsvis. Nötkräm/mocca blandat med lite tyngre toner av ekfat och svag vanilj. Svaga röktoner ger sig till känna ganska långt bak i bakgrunden och hade för min del gärna fått vara något ännu mera framträdande.

ESMAK (3.50) Lite brännande, varmt och pepprigt avslut som är ganska långt. Svag lakritskaramell och ljus sirap/knäck.

HELHET (3.75) En mycket trevlig (och värmande) whisky som överraskar på ett positivt sätt. Gillar den ganska kryddiga paletten. Den snygga flaskan får också ett stort plus i kanten men där priset dock handlar om bara 50 cl… 

TOTALPOÄNG: 15,00 / 20.00 p

Notering: 150307, Varuprov (FAN)

Läs vad andra whiskybloggar skriver:

whiskykritikerna whiskynordens
Whiskykritikerna Whiskynörden
[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på
freddeboos-playlist med gött TUNGGUNG!!

 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram
(Visited 12 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *