(Bruichladdich) Port Charlotte PC11 Eòrna Na h-Alba 59,5% (2013)

Nu har den lille rackaren fått legat till sig tillräckligt… Ja, ni vet hur det är. Man går där som en katt runt het gröt och både vill och inte vill testa den. Öppnar man den så är ju resan snart slut (det handlar om en sample även i detta inlägg) men där jag på förhand tror mig kunna ana att det även denna gången kan bli en riktigt njutningsfull smakupplevelse och med höga poäng. Så nu åker vi… 😉 😀

Detta är den 7:e utgåvan av PC-serien Port Charlotte och som är en Travel Retal Exclusive-utgåva i 12000 ex.

”PC11, ‘Eòrna Na h-Alba’ – Scottish Barley – is our homage to the land and people that gave life to this whisky – Bruichladdich”

pc11_eorna
 WHISKY:  (Bruichladdich) Port Charlotte PC11 Eòrna Na h-Alba
 STYRKA:  59,5%  ÅR: 2013  ÅLDER: 11 y.o
 REGION:  Islay  TYP: Single Malt  PRIS: ca. 1.400+ kr
 DESTILLERI:  Bruichladdich  SB-ART NR:   –
 BUTELJERARE:  Bruichladdich  LEVERANTÖR:  Bruichladdich
 ÖVRIG INFO:  12000 btl. Ex. Bourbon, Oloroso Sherry finish

 

DOFT: 4,25 Gyllengul 24-karatsfärgad whisky med härligt ”peatiga” inslag… först lite dova inslag av jordig bränd torv, svagt plastig fenol, tapetlim, söt vanilj och en gnutta rivet apelsinskal. Svavelnyanserad och mellansöt rökighet med medelstyrka kommer också upp ur glaset.

SMAK: 4,50 Mmmmm… här mullrar åskan innan ens blixten har hunnit fram och bjuder på en rejäl och fyllig rökridå redan från första stund. Härligt, riktigt göttigt och precis i min smak!! Söta toner av ekfat och vanilj dansar samba med apelsininslaget, lite kolatoffé, aprikos och svag sälta. De rökigare tongångerna är ganska mörka och men har en ganska mjuk framtoning trots sin kraftfullhet. (Kanske börjar det nu bli dags att testa med nån droppe vatten innan glaset är helt tomt, hehe) Lite mera av den karaktäristiska ”barnkräks”-nyansen (som ofta hittas i Bruichladdich-whisky) kommer mera fram tillsammans med lite starkare och goda russintoner i doften och där den goda rökigheten har dragit ner något på själva eldstyrkan. Detta är riktigt trevlig både med och utan vatten men där jag nog helst föredrar den snudd på ovattnad med max en eller två droppar om jag själv får välja.

ESMAK: 4,50 Eftersmaken är en högklassig Islay-resa nästan utan slut… eller några direkta minustecken! Gillar man rökig whisky så är det bara att luta sig tillbaks, sluta ögonen och åka med. Den är inte jättebrutal åt något håll men har ett härligt djup som är av lite sötare karaktär och där de utvunna smakerna ifrån de olika fattyperna (ex. Bourbon/Oloroso) har gjort ett bra jobb.

HELHET: 4,75 Upplever den kanske något lite sötare (ifrån minnet taget) än tidigare version och med en något dovare rökighet med svagt toffekola-inspirerade inslag och vaniljton. Kunde fått bjuda på lite mera rökighet doftmässigt sett men överlag är detta åter en fullträff. (Attans också, nu blev man ju ännu mera sugen på att ta upp jakten på den senaste PC12:an…) 😛

TOTALPOÄNG: 18,00 / 20.00 p

Notering: 150408, Sample (KLI)

Läs andras omdömen, betyg och poäng :

whiskybasecom ad_whiskyboden whiskysaga
Whiskybase Whiskyboden WhiskySaga
[Musiktips:] ***** Rekommenderas!!

Psst! – Glöm inte bort prenumerera på
freddeboos-playlist med gött TUNGGUNG!!
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:Twitter Facebook Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *