Mackmyra Svensk Rök, 46,1% (x2) (AWC-sample #55, CPE)

Ett samplesprov kom att avsmakas för AWC’s räkning under gångna helgen och som för övrig har tillbringats på Hooks Herrgård beläget strax utanför Jönköping, för lite skön rekreation på spaavdelningen och gött käk. 😀

Rätt svar presenteras här efter omgångens avslut: Mackmyra Svensk Rök 46,1%

awc_cpe_5515,00
 WHISKY:  Mackmyra Svensk Rök
 STYRKA:  46,1%  ÅR:   ÅLDER: ?
 REGION:  Sverige  TYP: Singelmalt  PRIS: 462 kr
 DESTILLERI:  Mackmyra  SB-ART NR:   408
 PRODUCENT:  Mackmyra  LEVERANTÖR:  Mackmyra
 ÖVRIG INFO:  AWC-sample #55, (CPE)

 

SORT: (min gissning: Laphroaig 16

DOFT: 3.50 Syrlig, nästan lemoncurd-aktig inledning med lite kryddnejlika(?).

SMAK: 3.75 Till en början ganska medelrökig karaktär som växlar upp något mot den avslutande delen. Även här anas en lite lemonaktig ton, som är ganska god. Ett litet minus dock för själva smaken som känns lite tunnsådd och där den fräscha röken får hjälpa till att bära upp hela smakupplevelsen. Hyfsat god rökighet.

ESMAK: 4.00 Något bättre avslut med lite mera värmande och pepparhetta som blandas upp med djupgående, mellansöt rök och där det lite citronsura har dragit sig tillbaka något och smaken blivit mera maltig.

HELHET: 3.75 Tycker inledningen blir lite väl syrlig i smaken och där de smakbärande inslagen är i tunnaste laget. Den långsamtväxande och klart godkända rökigheten blir lite som en räddare i nöden för den i övrigt ganska tama smakpaletten…

Ev. kommentar: Ber till gud att min sortgissning inte är rätt… 😉

TOTALPOÄNG: 15,00 / 20.00 p

Notering: 160313, Blindprov, Amnehärad´s Whisky Club, Sample, #55, (CPE)

Läs andras omdömen, betyg och poäng :

ad_awclogga
AWC

 


 

Tidigare smakad:

För den som har hängt med här på bloggen ett tag har sett att jag tidigare testat några sorter ifrån Mackmyra-sortimentet men som (ännu) inte riktigt lyckats tilltala mig och mina smaklökar fullt ut. Givetvis så har man ju också länge gått och undrat när första ordentliga rökwhisky-försöket skulle komma ifrån destilleriet och där fokus har lagts mer på själva rökigheten än på diverse olika fruktnyanseringar.

Nu är den i alla fall här, Mackmyra Svensk Rök och som hade lanseringsdatum den 2 september. Har själv inte haft möjligheten att kunna köpa någon 50-centiliters flaska ännu men där en hygglig arbetskamrat hade den vänligheten att byta ett sample med mig så länge. Stort tack Roffe! 😉

mackmyra_rök 

 WHISKY:  Mackmyra Svensk Rök
 STYRKA:  46,1%  ÅR: 2013  ÅLDER: –
 REGION:  Sverige  TYP: Single Malt  PRIS: 459 kr (50 cl)
 PRODUCENT: Mackmyra Svensk Whisky AB   LEVERANTÖR:  Mackmyra Svensk Whisky AB 

 

DOFT: 3.75 Ljust halmfärgad whisky med överraskande trevlig medelstark röknyans beståendes av toner från aska, träkol och nånting lite mera odefinierbart kemiskt. Även ett litet svagare och fruktigare inslag hittas och som man blir lite närmare nyfiken på.

SMAK: 3.50 Smaken i sig känns lite tunnare inledningsvis och där lite toner av torv och mjuk halm kan anas innan den något dovare röksmaken kommer ikapp tillsammans med lite torrare inslag.

ESMAK: 3.50 Ökande strävhet mot slutet och där något beskare toner ger sig till känna i den bakre delen av munnen. Medellångt avslut.

HELHET: 3.50 Totalt sett är detta bättre än förväntat och där själva röksmaken i sig har bra potential men där jag saknar mera djup och några fler lager i smaken. Inte helt fulländad än men helt klart en bra bit in på vägen… Frågan är om inte detta kan vara den bästa hittills? 😉

TOTALPOÄNG: 14,25

Notering: 130913, Sample, (RLU – Vikens Whiskyvänner)

[Musiktips:]

   logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.