Bergslagens Sherry Darling Peated 5 y.o 58% (2011)

Sherry Darling, ja den som är whiskyintresserad har kanske redan hört talas om denna whisky och följt vad som hänt under de senaste gångna åren. En whisky som inledningsvis destillerats av Grythyttans Whisky men som nyligen begärdes i konkurs och där det kvarvarande lagret köptes upp av Bergslagens Destilleri Örebro AB. 

Bergslagens Independent Bottler heter det nya varumärket som denna sherryfatslagrade whisky nu ges ut under och där Sherry Darling kan hittas i tre olika versioner, Sherry Darling, Sherry Darling Lightly Peated och här nu den sista i serien som går under beteckningen Sherry Darling Peated 5 y.o 58% (2011) och som whiskybloggen fått chansen att förhandstesta lite av. (Säljstart: 2017-07-03)

 WHISKY:  Bergslagens Sherry Darling Peated 5 y.o 58%
 STYRKA:  58%  ÅR: 2011  ÅLDER: 5 yo
 REGION:  Sverige  TYP: Singelmalt  PRIS: 995 kr
 DESTILLERI:  Grythyttan Whisky  SB-ART NR:  31759
 BUTELJERARE:  Bergslagens Independent  LEVERANTÖR:  Bergslagens Destilleri
 ÖVRIG INFO:  50 cl, Cask Strength

 

Mina omdömen: 

DOFT: 4.00 Underbar färgnyans som direkt för tankarna åt gyllene bärnsten och med en mycket söt inledning där hela glaset är fyllt med toner av gräddkola och en liten svag och förförisk nyans av lågmäld rökighet. Även en del mogna russin och dadlar kan hittas och där lakritstonerna inte ligger alls långt bort.

SMAK: 4.00 De söta inslagen är mycket påtagliga i början av smaken men där en ganska djupgående och kraftfull rökighet snabbt jobbar sig upp till ytan och där sherryinslaget stöttar upp bakifrån. Detta är riktigt nice, om än rejält sött! Mjuk, rund rund rökighet med lite läderskärpsinslag och Werthers Orginal-kola. Ovattnad är den höga styrkan väl maskerad och ett par droppar vatten ger en något pepprigare smak och där beskare trätoner träder fram. En smaksak…

ESMAK: 4.25 Det tar en liten stund att bekanta sig med den höga sötman men där man blir rikligt belönad ju längre resan går. De sötrökiga smakerna är en riktig fröjd för gommen och där man känner att ppm-nivån är väl tilltagen.

HELHET: 4.25 En på gränsen till (för mig) översöt sherrywhisky som har en mycket god och rund rökighet som lindar in gomseglet. Gillar man whisky med hög sherrysötma som har en härlig röksvans så är detta ett givet köp! Här ligger sötman något i överkant för egen del men där det runda sherryinslaget och den mycket goda rökigheten i eftersmaken räddar upp helhetsintrycket rejält. 

Ev. kommentar: Noterbart är att priset bara gäller för 50 cl och ifall pengar inte är nått bekymmer så är detta ett kul och intressant stycke svensk whiskyhistoria att kunna ha på hyllan… Ja, om man lyckas nypa nån. 😀

TOTALPOÄNG: 16,50 / 20.00 p

Notering: 170702, Sample, Bergslagens Independent Bottler
Photocredit: Bergslagens Independent Bottler
 

 
 
 
[Musiktips:]

   logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 13 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *