Glenlivet Nàdurra Peated Whisky Batch PW1016 62%

Torvrökig whisky är whiskytypen som oftast väcker mitt intresse och som faller mig bäst i smaken. Givetvis blir man rejält nyfiken när välsmakande destilleriet Glenlivet i dagarna lanserat en Heavily Peated Nádurra här i Sverige. Och speciellt när alkoholstyrkan ligger på hela 62%! Dessutom för endast 499 kr!! Ojojoj, detta måste ju bara införskaffas och smakas på…  ! 😀 😛 😉 (Säljstart 170301)

 WHISKY:  Glenlivet Nàdurra Peated Whisky Batch PW1016
 STYRKA:  62%  ÅR: 2016  ÅLDER: NAS
 REGION:  Speyside  TYP: Singlemalt  PRIS: 499
 DESTILLERI:  Glenlivet  SB-ART NR:   82685
 PRODUCENT:  Glenlivet  LEVERANTÖR:  Pernod Ricard Sweden
 ÖVRIG INFO:  Fattyp ex-bourbon cask (med tidigare lagrad peated whisky)

 

Mina omdömen:

DOFT: 3.50 Svagt bränd varm plast, smörblomma med svavelstick och mjuk fruktighet. Med lite dov spritighet. Tycker den har förhållande liten doft med tanke på dess höga buteljeringsstyrka. Liten rund torvighet kan anas bland all fruktighet men där peatigheten lite grann lyser med sin frånvaro i jämförelse med förväntningarna.

SMAK: 4,25 Betydligt bättre smak däremot med en mjuk, god och krämig fyllighet som bjuder smaklökarna på en elegant åktur. Fortfarande inte fullt så torvig som man hade hoppats på men detta är ändå en helt suverän whisky. Några droppar vatten och lite mer tid i glaset öppnar upp och släpper fram ännu mer välsmakande Glenlivet-karaktär i form av halm, aprikos, grönt gräs och lägg där till lite svagt pepprig rökighet.

ESMAK: 4,00 Där doften kändes lite tam och anonym inledningsvis svarar både smak och avslutet upp bra och håller ställningarna. ”Dä en’ förlor’er på gungger’a får’en ta igen på karu’sellen” som min arbetskamrat brukar säga och det tycker jag stämmer ganska bra här med. En riktigt god sugkaramell som växer till sig.

HELHET: 4.25 Överlag är detta en otroligt mjuk och balanserad whisky med runda smaker med liten dov och undangömd torvighet. Ett tips är att stoppa näsan i det tomma glaset för att verkligen känna hur den i smaken lite frånvarande rökiga torvsmaken visar sig ifrån sin allra bästa sida och där den verkligen hänger kvar i glaset. Saknar åldersangivelse men ett stort plus för hög buteljeringstyrka och ett bra pris.

Ev. kommentar: Står det lagrad på Heavily Peated Cask på flaskan så skapas det ju helt klart ett mått av förväntan. Tycker whiskyn i sig här är riktigt bra men där jag personligen önskat/hoppats att avtrycken ifrån den tidigare lagrade ”heavilypeated”-whiskyn i faten hade fått ge ett ännu större avtryck. Fast med endast en femhundring för både whisky och ”pöse” är detta ett givet köp! 😀

TOTALPOÄNG: 16,00 av 20.00 p

Notering: 170316, FAN

[Musiktips:]

   logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 28 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *