Bergslagens Troll (Väsenserien) 58,7%

Bergslagens Independent Bottler, den nya svenska oberoende whiskybuteljeraren fortsätter att släppa whisky ifrån de uppköpta faten som Grythyttan Whisky tidigare hade i sitt lager innan de tvingades att stänga ner. Man har nu kommit fram till den tredje utgåvan av fem(?) i sin nya ’Väsensserie’ och som har fått namnet Troll. En whiskyserie där de ingående utgåvorna har fått låna sina namn ifrån några av våra olika väsen ifrån den svenska mytologin.

Detta är en whisky som baserats på ett ex-bourbonfat och några gamla ex-sherryfat (16 ppm och 50 ppm) och där första släppet sker redan nu på Torsdag, den 1 feb – 2018. (freddeboos.se har fått den stora äran att förhandssmaka några cl!) Är man nyfiken på de två tidigare släppen ur denna serie så finns här även att läsa om Vätte och Skogsrå.

 WHISKY:  Bergslagens Troll (Väsenserien)
 STYRKA:  58,7%  DEST. ÅR: –  BUTELJERAD : 2017
 REGION:  Sverige  TYP: Singlemalt  PRIS: 995 kr (50 cl)
 DESTILLERI:  Grythyttan  SB-ART NR:   32699
 BUTELJERARE:  Bergslagens   LEVERANTÖR:  Bergslagens
 ÖVRIG INFO:  En whisky baserad på några gamla ex. sherryfat (16 ppm och 50 ppm) ifrån det uppköpta   lagret hos det numera nedlagda Grythyttan Whisky.

 

MINA OMDÖMEN OCH BETYG FÖR: Bergslagens Troll (Väsenserien) 58,7%

DOFT: 4.00 Lätt sötma inleder doften som bärs upp av en ganska bred och tjockbottnad ekfatsbas. Får en härlig och lite murrig känsla av denna whisky som dessutom är fint guldbrunt nyanserad till utseendet. Mjuka dofttoner med lite maskerade rökinslag! Med vatten kommer lite blöt ”gråkartong” fram.

SMAK: 3.75 Ekfatsdriven whisky med ganska yviga toner av mjukt trä, en del bitterhet, kokade äpplen, kola och lite pepparhetta där även en del trevlig rökighet kan skönjas. Ovattnad finns där en liten ungdomlig spritighet i botten men som lätt kan tonas ned med några droppar vatten. Inte illa alls! (längtar och hoppas på att få se en buteljering av ett rent 50-ppm-fat längre fram då jag tycker att rökkaraktären har bra potential!) 😀

ESMAK: 3.75 Lätt sötrökigt avslut som är lite kvardröjande i gommen och ganska gott och där man även får en del lättare sherrysmaker att bekanta sig med.

HELHET: 4.00 En smakrik och stabil svensk whisky som jag tycker helt klart har flera goda smaknyanser och som med sin ganska stora ”fatighet” står ut lite grann. Tycker också att den goda rökigheten lyfter smaken ett snäpp och som blir ännu mera påtaglig efter några droppar vatten och mer tid i glaset.

Ev. kommentar: Vill jag ha den på hyllan? ✔ Funkar den som present? ✔ Prisvärd? (50 cl) ✖

TOTALPOÄNG: 15.50 av 20.00 p

Notering: 180130, Sample, (Bergslagens Independent Bottler)

Vad tycker andra whiskybloggare:

| Tjeders Whisky | Sinnen och Nyanser

Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram
(Visited 25 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *