Bergslagens Bäckahäst (Väsenserien II) 57%

”Bäckahästen är en välkänd skepnadsskiftande varelse i svensk folktro. Det är ett lömskt rovdjur i skepnaden av en magnifik häst som strövar omkring dammar och vikar. I varje mänskligt möte kommer den att försöka locka upp dig på ryggen, där kommer du att fastna och bäckahästen kommer att galoppera ner i närliggande vatten och dränka dig.”

Ja, så låter den beskrivande texten som har lånats från ifrån Bergslagens hemsida och som är tänkt skall sälja in denna andra buteljeringen i deras nya Väsenserien II. Detta är whisky som tidigare och nu nedlagda Grythyttan Whisky (Lillkyrka) har destillerat och som nu ca. 9 år senare åter får se dagens ljus.

Till Bäckahästen, denna andra whiskyn i Väsenserien II har man använt sig av whisky som tidigare lagts på bourbon och nya franska ekfat. Den första whiskyn som kom och släpptes här för bara nån månad sedan bar namnet Varulv och som även den har fått ett omdöme av mig här.

(Detta är en whiskypost som bygger på en sample-3a som har införskaffats själv).

Bergslagens Bäckahäst (Väsenserien II) 57%
 WHISKY: Bergslagens Bäckahäst (Väsenserien II) 57%
 STYRKA:  57%  DEST. ÅR:  ÅR: 9 yo
 REGION:  Sverige  TYP: Singlemalt  PRIS: 995 kr (50 cl)
 DESTILLERI: (Grythyttan Whisky – Lillkyrka)  SB-ART NR: 35866
 BUTELJERARE: Bergslagens  LEVERANTÖR: Bergslagens
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Bourbon och nya franska ekfat, Antal flaskor: 751 st
Mina omdömen: Bergslagens Bäckahäst (Väsenserien II) 57%

Bergslagens Bäckahäst (Väsenserien II) 57%DOFT: Härlig inledande sherry(?)söt ton med lite choklad, dadlar och mörka bär i botten. Tankarna går också mot cederträ med inslag av läder. Anar också ett visst ekinslag här. Kanske även lite mocca, efter ytterligare en tid i glaset.

SMAK: En god smak som har något ljusare inslag som jag tycker drar åt sherryhållet kommer fram i smaken och här finns också inslag av syrliga röda bär, lite ekfatsestrar samt en hint av svaga läderinslag. 

ESMAK: Är det möjligen en liten rökton som hittas längst där bak eller är det sherrykolainslaget som tillsammans med en del ekiga undertoner som leker med smaklökarna och ger hintar av båda nyanserna? Hur som, detta är gott och ganska intressant och triggar nyfikenheten och man vill ha ännu mer.

HELHET: En aningens aggressiv/smakrik sherryinspirerad whisky som man med fördel ger lite tid i glaset att låta sig utvecklas och öppnas upp. Cederträ, sherry, lädersoffa, ekfat, choklad, toffekola är några av inslagen som hittas i denna ganska intensiva men trevliga sugkaramell.

Ev. kommentar: Min lilla sample slank ner och tog helt slut innan jag ens hann pröva den med vatten. Whiskyerfarenheten och mitt tidigare omdöme vad gäller Bergslagens buteljeringar av Grythyttan-whiskyn säger dock att den gissningsvis (och nu helt utan att själv ha provat) åtminstone tål nån liten droppe vatten. Tummen upp för angiven ålder på flaskan och god dokumentation – Litet minus för den lilla flaskstorleken (50 cl) kontra priset…

TOTALPOÄNG: 16,00 / 20.00 p

Notering: 210421, Sample, (TTO)
Bildkredit: Bergslagens

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 33 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *