Bergslagens Älva (Väsenserien) 57,5%

I morgon den 3 April släpps ÄLVA, en ny whisky buteljerad av Bergslagens Independent Bottler ifrån det uppköpta och nedlagda lagret av Grythyttan Whisky. Whiskyn ÄLVA är lagrad på 100% svensk ek och har en lätt rökig ton. Detta är den fjärde whiskyn man släpper ur denna serie (plus julwhiskyn SANTA) och där man använt sig av väsen ur den svenska folktron för att namnge dessa utgåvor. (50 cl – 995 kr – Sb art: 32869 )

freddeboos.se har fått den äran att kunna förhandssmaka en liten sample på denna femte whisky och givetvis är mina här angivna omdömen och betyg helt personliga. Är man nyfiken på tidigare utgåvor ur samma whiskyserie hittas mina hittas mina smaknoteringar för dessa här: SkogsråVätte, Troll, (Santa)

 WHISKY:  Bergslagens Älva (Väsenserien)
 STYRKA:  57,5%  LANSERINGSÅR: 2018  BUTELJERAD : –
 REGION:  Sverige  TYP: Singlemalt  PRIS: 995 kr (50 cl)
 DESTILLERI:  Grythyttan  SB-ART NR:   32869
 BUTELJERARE:  Bergslagens   LEVERANTÖR:  Bergslagens
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: Svensk ek 100%

 

MINA OMDÖMEN OCH BETYG FÖR: Bergslagens Älva (Väsenserien) 57,5%

DOFT: 3.75 En lätt röknyanserad doft som har lite apelsinmarmelad, söt sirap och ett lättare halminslag. Dova fatinslag med viss syrlighet.

SMAK: 3.00 Något obalanserad smak där träfatstonerna är rejält påtagliga och har en lite torrbesk karaktär. Det finns även en lättare rökighet i bakgrunden som är ganska god men också en liten dieselnyans som drar ner betyget något. 

ESMAK: 3.00 Återkommande lätt rökighet i avslutet tillsammans med marmeladsötma och lite mera fatsträva trätoner. Dieselinslaget är fortfarande kvarvarande. Kan med fördel vattnas!

HELHET: 3.25 En whisky med hyggligt god doft men där det smakmässigt finns en del nedslående inslag. Halm, apelsinmarmelad, sirap och medellätta rökslingor hittas på den goda sidan medans dieselinslag och den ganska stora träigheten inte riktigt harmonierar fullt ut med de andra smakerna. Plus i kanten för en tilltalande guldig färgton. Tål några droppar vatten som får den att växa och som faktiskt tonar ut den lite negativa dieselsmaken en hel del.

Ev. kommentar: Saknar nån form av åldersmarkering på etiketten på framsidan. Är heller inte överförtjust i flaskstorleken på 50 cl om det inte avspeglas tydligt på priset.

TOTALPOÄNG: 13,00 av 20.00 p

Notering: 180402, Sample, Varuprov, (Bergslagens Independent Bottler)

 

Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram
(Visited 41 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *