Ardbeg Grooves Special Committee Only Edition (2018) 51,6%

Ardbeg Grooves heter Islay-destilleriets upphaussade Committe-släpp av årets whisky härifrån och är en delvis rödvins-fatslagrad historia där man använt sig av kraftfullt kolade fat till lagringen och som enligt destilleriet själva skall vara deras ”grooviest” whisky någonsin… (nog känns det väl lite på förhand som att detta har hörts förut och där man försöker rida järnet på en whiskyvåg som man själva är med och skapar)

Antalet inköpta flaskor av Systembolaget var 1546 st(?) och släpptes som en webblansering och sålde som vanligt vid Ardbeg-släpp slut på typ två sekunder. Satt själv på jobbet med taskig mottagning och gick bet och har därför fått nöja mig med en i efterhand egen införskaffad sample av denna. (Sb’s upplägg vid åtråvärda lanseringar som denna behöver fortfarande ses över för att kunna ge alla i vårt avlånga land exakt lika chans att kunna nypa såna här släpp. Föranmälan under viss tid och sedan sedvanlig lottodragning, är mitt förslag…)

 WHISKY:  Ardbeg Grooves Special Committee Only Edition
 STYRKA:  51,6%  ÅR: 2018  ÅLDER: NAS
 REGION:  Islay  TYP: Singelmalt  PRIS: 899 kr
 DESTILLERI:  Ardbeg Distillery  SB-ART NR:  40233
 PRODUCENT:  Ardbeg Distillery  LEVERANTÖR:  Moët Hennessy
 ÖVRIG INFO:  Ex-redwine casks

 

Mina omdömen: Ardbeg Grooves Special Committee Only Edition (2018) 51,6%

DOFT: 4.25 Guldgyllene till utseendet och med en lite lätt vinös petroliumton med inslag av gummi, aska, sot och asfalt i röktonerna där även lite gräddkola och citrus kan anas i bakgrunden. Gott!

SMAK: 4.25 Smaken är till övervägande delen ganska rökbetonad och känns medelfyllig och ganska kraftfull. Söt rökighet blandas med lite mera askbetonde nyanser och där även den vinösa smaken hittas i det långsamt avtonande avslutet. Lite brännande chilihetta och smak av koriander skymtar också förbi. Lite ”vattnig i kanten”…

ESMAK: 4.00 Ett avslut som dock tappar lite då lite mera vattniga undertoner hinner ikapp och där den goda röken går mot djupet och släpper fram lite pepprighet, några mindre stråk av beska och ett litet uns av ingefära(?) och äpple.

HELHET: 4.25 En god men något vattnig whisky som lyfter och funkar ganska bra tack vare god och djupgående rökighet. Snygg till utseendet och och snyggt förpackad.

Ev. kommentar: Lite väl överhajpad…

TOTALPOÄNG: 16,75 / 20.00 p

Notering: 180411, Sample, MNI
 
[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 36 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *