Glen Keith 1993 25yo (Berrys Own Selection, Berry Bros & Rudd) 54,9%

Ifrån Berry Bros & Rudd, en av de äldsta och första oberoende buteljerarna med sin placering i London släpps den 7:e juni två stycken exklusiva buteljeringar med whisky ifrån Glen Keith på endast 120 st flaskor av vardera. Denna gången handlar det om två flaskor ifrån  Berrys Own Selection, en whiskyserie där varje ingående fat noggrant har valts ut av av Berry Bros egna expert Douglas McIvor. 

Glen Keith 1993 25yo (Berrys Own Selection, Berry Bros & Rudd) 54,9%
Glen Keith 1995 23yo (Berrys Own Selection, Berry Bros & Rudd) 48,6%
(Tack till Tina och Thomas på Clydesdale för möjligheten att få förhandssmaka på dessa två!!)

Grunden till Glen Keith-destilleriet lades och byggdes 1957 men lades under 1999 i malpåse och stängdes ner under år 2000 men där man sedan återöppnade verksamheten igen under 2013. Man har på destilleriet alltid legat långt framme när det gäller destilleringsteknik och exprimenterade tidig med att datorisera produktionen och var ett av de första som införde gaseldade whiskykpannor och där man även har använt sig utav trippeldestillering och kolonnpannor.

 

Glen Keith 1993 25yo (Berrys Own Selection, Berry Bros & Rudd) 54,9%
 WHISKY: Glen Keith 1993 25yo (Berrys Own Selection, Berry Bros & Rudd)
 STYRKA: 54,9%  DEST. ÅR: 1993  BUTELJERAD: 2019
 REGION: Speyside  TYP: Singelmalt  PRIS: 1.892kr
 DESTILLERI: Glen Keith  SB-ART NR:  40540
 BUTELJERARE: Glen Keith  LEVERANTÖR: Clydesdale AB
 ÖVRIG INFO: 120 btl. till Sverige

 

Mina omdömen: Glen Keith 1993 25yo (Berrys Own Selection, Berry Bros & Rudd) 54,9%

Glen Keith 1993 25yo (Berrys Own Selection, Berry Bros & Rudd) 54,9%DOFT: Orökig, bred, maltfruktig (aprikos, äppelmos) inledning med lättare inslag av halm, honung färskt gräs och tea. God, frisk doft som är tilltalande! Kanske anas även en lättare ton av uppfriskande mynta/menthol i de underliggande lagren(?). Med vatten tycker jag den blir lite mera frukttuggummi-betonad i nosen.

SMAK: Skiljer sig en del ifrån de ganska lugna och mjuka dofterna på så vis att jag uppfattar den som betydligt bredare, kraftfullare, större och även med lite mer (vitpeppar?)kryddigare tryck i än vad jag förväntat mig. Uppfattar den fortfarande som en helt orökig whisky med väldigt liten beska i.

ESMAK: Fruktig krämighet och ganska smakrik upplevelse under hela (medellånga) vägen. Lite vatten tar fram lite mera kryddighet men tonar också samtidigt ut lite av de goda och maltfruktiga inslagen. Föredrar den själv helst helt ovattnad.

HELHET: En mycket god, kraftfull (ovattnad) och smakrik Speyside-whisky med stor karaktär och hög fruktighet (aprikos, hö, grönt gräs, tea och halm) och som även bjuder på lite kryddiga inslag (vitpeppar, mynta/menthol?). Det är elegant, lite maltigt och fruktnyanserat – en riktig klasswhisky!

Ev. kommentar: Upplever den som lite grövre i till sin karaktär än den tidigare smakade 23-åringen och att de skiljer på sig lite grann. Lite större tryck och lite mera drag i denna och där även kryddigheten är något högre. Riktigt gott och en Speyside-whisky jag gärna skulle vilja ställa på hyllan!!

TOTALPOÄNG: 16,75 / 20.00 p

[wp_charts title=”glenkeith_25″ type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”20, 5, 25, 35, 30, 35, 30, 35, 0, 10″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 190530 – Varuprov/Sample, Clydesdale
Bildkredit: (Lånad flaskbild) Clydesdale

 
[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 23 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *